Звездата на британската литература, авторката на поредицата от книги за Хари Потър Джоан Роулинг навършви 57 години през миалия укенда. Биографията на писателя прилича на сюжета на мотивационен филм, в който отчаяна самотна майка успява да се превърне в идол на няколко поколения, милионер и филантроп.

В чест на рождения ѝ ден припомняме  най-интересните факти от нейния живот,, събрани в биографията „Вълшебният влак“ .

Любов към книгите от ранна детска възраст

Джоан израства в семейство, което особено високо цени литературата. В къщата им има голяма библиотека, а четенето е неразделна част от отглеждането на децата. Естествено, това повлиява на развитието на фантазията и буйното въображение на бъдещата писателка.

Едно от любимите произведения на малката Джоан е историята на Кенет Греъм „Вятърът във върбите“. Баща ѝ я чете докато 4-годишното момиченце боледува от морбили.

По-късно някои от героите в тази детска история стават персонажи в книгите на Роулинг. Така суетният г-н Жад се превръща в снобския Златопуст Локонс, а сантименталният директор на Хогуортс Албус Дъмбълдор прилича на Барсук.

Пробва се като писателка още на шест години

Първите признаци на богатото въображение Джоан появява още на шестгодишна възраст. Тогава момиченцето измисля история за необичаен заек, който също като авторката на историята се разболява от морбили. Момиченцето споделя резултата от дебюта с майка си и сестра си и в тяхно лице веднага получава първите си ентусиазирани читатели и предани фенове.

Именно на тях години по-късно тя посвещава първата част от поредицата за Потър.

По-късно известната писателка признава пред телевизионните камери, че след като е разбрала концепцията за писане на книги, всичко, което е искала да прави в живота си, било да пише.

Снимка: Getty

Депресия, развод, бедност

За съжаление първите успехи в писането не ѝ помагат бързо и безболезнено да пробие в света на голямата литература. Роулинг пише първата книга за Хари Потър, докато е депресия. По това време тя преживява болестта и смъртта на майка си, както и развода с първия си съпруг.

Като безработна самотна майка с бебе на ръце, тя е на социални помощи и едва свързва двата края. Тя запечатва болката от загубата и усещането за абсолютна безнадеждност на хартия: неслучайно в романа Хари Потър, „момчето, което оцеля“ също преминава през загуба на родителите си. А в сюжета се появяват ужасни същества, „изсмукващи цялата радост “ – дименторите.

Просветление във влака

Идеята да напише книга за млад магьосник и училище за магия се ражда в главата на Дж. К. Роулинг, когато пътува във влак от Манчестър за столицата.

Тя е сигурна, че тогава има огромен късмет. Няма в себе си писалка и не може да запише мислите си на хартия. Така че не потиска фантазията си с писане. 

През всичките четири часа на пътуването тя превърта в главата си подробностите за бъдещата грандиозна сага и когато се прибра у дома, веднага сяда да пише. Прекарва над ръкописа цялата нощ. Така се появяват първите глави от романа "Философският камък".

Защо Потър

Роулинг не мисли дълго как да назове главния герой на приказния епос. Тя отдавна се впечатлява от името Хари, а фамилията заимства от стари познати.

Като дете Джоан е приятелка със семейство Потър – брат и сестра.

„Винаги съм харесвала това фамилно име, като се има предвид, че наистина не харесвах собственото си фамилно име: по време на кавги често ме дразнеха, наричаха ме "точилка" (rolling pin)“, спомня си тя в едно интервю.

"Хари Потър е роден тук"

Известно е, че феновете на Джоан Роулинг редовно се събират в едно от кафенетата на Единбург. На прозореца му има надпис „Тук е роден Хари Потър“, а местната история разказва, че писателката е работила тук върху първата от седемте книги в компанията на малката си дъщеря.