Майките казват, че отглеждането на дете означава постоянно да търсиш баланса между желанието да расте със съзнанието, че може да прави всичко, което си поиска, и периодичните истерични крясъци: „Не прави така!“. Като онзи виц:

- Мило дете, искам да имаш всичко, което желаеш на този свят.

- Може ли сладолед?

- НЕ!

Има опасни неща, които не бива да се позволяват на децата. Но има и такива „вредни“ неща, за които повечето родители биха се скарали, но не и умните от тях. Ето кои са 10-те лоши неща, които повечето родители забраняват на детето, но не и умните:

6. Да противоречи на възрастните.

Подобна забрана може да бъде опасна особено за по-малките деца. Много е важно да ги научите, че не всички възрастни са прави и не всички възрастни са добри.

Докато за по-големите деца въпросът опира до морал. За съжаление, мъдростта и справедливостта не зависят от възрастта на човека, а от ценностната му система. Нека подчертаем, че в никакъв случай не казваме да учите децата да противоречат винаги на възрастните, да проявяват неуважение и т.н. Уважение винаги трябва да има. Но не във всяка ситуация и не само защото човекът срещу детето е по-голям. Важно е децата да се научат да имат собствено мнение и да отстояват позицията си.

Ако отглеждате тийнейджър у дома и имате чувството, че постоянно спори с вас, не забравяйте, че бойното поле е за двама. Дайте на детето си положителен пример, като превърнете спора в компромис. Отстъпете, когато е нужно, не се поддавайте на емоцията.

7. Да избира дрехите си.

На много родители им става лошо, като дойде време да пазаруват дрехи с детето си. И то не само заради цените, огромния избор о постоянните спорове, но най-вече защото не им харесват нещата, които хлапето си избира. Психолозите приканват родителите да запазят спокойствие. В крайна сметка не вие ще носите тези скъсани джинси. Ето защо е добре да оставите детето си самО да избере дрехите си:

първо, по този начин детето си изгражда постепенно свой собствен стил. Дрехите до голяма степен са начин да се себеизрази и да заяви своето място в обществото;

второ, детето ви ще носи тези дрехи, вместо да ги крие някъде из дебрите на гардероба, надявайки се никога да не се сетите за тях.

8. Да бъде непокорно.

Родителите постоянно се оплакват, че децата им са непослушни. Нека си представим обаче обратното: едно дете, което автоматично се подчинява на всяка заповед, изпълнява всяко желание на родителите си. По този начин би израснало с ниско самочувствие и като човек без собствено мнение, който е абсолютно неспособен да взима самостоятелни решения. А от такъв човек хората на драго сърце биха се възползвали.

Непослушните деца са трудни за отглеждане, но обикновено израстват като уверени възрастни, целеустремени и решителни, готови да действат, когато се налага