10 лесни идеи за развитието на детската реч

10 май 2018 г., 11:15
551

Илюстрация: Shutterstock

Развитието на речта и обогатяването на речниковия запас на детето не е обезателно свързана с помощта на логопеди или други специалисти. Ако малкото няма конкретен проблем, вие сами може да постигнете доста добри резултати. Ето как:

1. Занимавайте се с говоренето му още от раждането
За това съвсем не са нужни умни методи. Ще ви помогнат детските песнички и стихчета, народните поговорки и т.н. При тях има много повтарящи се думи, които детето добре разпознава слухово. Освен това ритъмът и постройката на стихчетата, която кара малкото да ги запаметява и повтаря лесно, рано или късно ще дадат резултат.

2. Развивайте фината моторика
Доказано е, че малкият мозък (който е част от главния) отговаря не само за координацията на движенията, но и за артикулацията на звуците. С други думи, развивайки фината моторика на ръцете на детето, вие спомагате и на развитието на речта му. Поощрявайте желанието му да си играе с копчета, монети, да копае в пясъка, да реди лего и т.н. Всичко това – само под зоркия ви поглед, разбира се.

3. От самото начало учете детето да говори правилно
Разбира се, много е мило и забавно малкото да ти каже „ласбила се“ вместо „разбира се“. Това се случва, защото артикулационният апарат все още не е много добре развит (не са се появили още всички зъби и езикът на малкото не е добре подвижен). Тактиката ви в този период е правилно да произнасяте след детето думата, която то е казало, но без да акцентирате вниманието му върху това, че не я е казало както трябва.

4. Поощрявайте общуването му с връстниците
Отдавна е забелязано, че децата активно започват да учат нови думи от момента, в който тръгнат на детска градина. Особено бързо възприемат в процеса на свободната игра, когато няма педагог или възрастен. Ако детето ви все още не е достигнало възраст за градина, общуване с връстниците може да му организирате на всяка детска площадка или в парка.

5. Четете му по-често книжки
Поинтересувайте се каква литература е подходяща за възрастта на вашето дете и започнете да му четете. Обезателно се спирайте на по-рядко срещани думи и изрази (метафори, сравнения и т.н.), като обяснявате тяхното значение. Ето така много лесно ще обогатите речниковия запас на детето.

6. Давайте му гатанки
При всеки удобен случай – на преглед при лекаря, на разходка, по пътя към вкъщи от детската градина и т.н. Не е нужно да е в рими, може просто да изброявате свойствата на предмета или нещото, което трябва да се отгатне. Вероятно отначало ще си го отгатвате вие, но после ще започне и детето.

7. Заедно сравнявайте предмети
Докато се учите да задавате и отгатвате загадки, усложнете задачата. Предложете на малкото да сравни два различни предмета. Нека то да намери характеристики, които ги обединяват и други, по които се различават. Като пример – предложете да сравни дърво и храст.

Вижте още на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари