Да, науката може да ни направи по-щастливи. Направете поне едно от изброените по-долу неща и усетете как настроението ви се подобрява. Продължете в продължение на около седмица и ще наблюдавате траен положителен ефект, пише PsyBlog.

1. Мислено се лишете от нещо любимо

Представяте ли си никога да не бяхте срещнали любимия човек, или приятел, или да не притежавахте уменията, които имате? Изследване, проведено през 2008 доказва, че това мисловно упражнение увеличава чувството за смисъл и цялостното удовлетворение от живота.

2. Изпратете благодарствено послание

Напишете имейл, есемес или ръкописна бележка на човек, който ви е помогнал по някакъв начин, дори с нещо малко. Изразяването на благодарност може да увеличи щастието ви с 25% твърдят учени. Благодарността е здраве.

3. Похарчете пари за някой друг

Когато дава, човек е по-доволен от себе си и се чувства по-добре. Освен това затвърждава социалните си връзки – колкото по-силни са те, толкова по-щастлив е един човек.

4. Направете кратка тренировка

Упражненията безспорно са начело на класацията на нещата, които със сигурност помагат да се чувстваме по-добре. Вече и децата знаят, че по време на спорт организмът отделя ендорфини, а те намаляват стреса, облекчават болката и носят чувство на лека еуфория. Освен това тук важи и горното правило – чувстваме се добре, когато правим нещо добро за себе си.

5. Послушайте музика

Номер две в класацията на стратегиите, които хората интуитивно използват, за да се почувстват по-добре. Музиката влияе на настроението по множество начини, като най-известният е, че може да направи доброто настроение още по-добро. Но дори тъжната музика подобрява емоционалното ни състояние, доказват изследвания.