Често чуваме за музиканти и хора от света на киното, които са имали вземане-даване с наркотиците. Но когато става въпрос за писатели, тази страна от творчеството им обикновено не е така популярна. Bright Side разказва за няколко известни писатели, написали класическите си произведения, докато са били пристрастени към упойващите вещества.

Стивън Кинг през 80-те

Стивън Кинг никога не е крил факта, че много от произведенията му са написани под въздействието на кокаин. В много случаи той дори не помни как ги е писал. В интервю за „Ролинг Стоун“ писателят споделя, че е използвал кокаин от 1978 до 1986 г. и междувременно е написал около 10 романа. Сред тях са „То“, „Тъмната кула“, „Гробище за домашни любимци“, „Сблъсък“ и др.

Кен Кеси и неговият LSD клуб

През 1959 г. Киси работи в психиатрична болница (спомените за това преживяване са частично използвани в „Полет над кукувиче гнездо“) и участва в редица експерименти, свързани с влиянието на LSD върху човешкото тяло. През 1964 г. той прави истинска психеделична революция в САЩ, когато създава общността Merry Pranksters, която популяризира LSD.

Жан-Пол Сартр и неговата диета

Според Ани Коен-Солал, написала биографията на големия екзистенциалист, неговата ежедневна диета е била: 2 опаковки цигари, няколко лули с тютюн, 1/4 бутилка твърд алкохол, 200 милиграма амфетамини, 15 грама аспирин, пакет барбитурат и около 20 кодран (смес от амфетамин и аспирин). Писателят умира на 74 години.

Руски писатели в годините на НЕП 

Любопитен факт: в постреволюционна Русия е било по-лесно да си набавиш кокаин, отколкото бутилка водка. Не е имало норми или закони, които да го забраняват. Можел е да се купи дори по магазините. Оттук вероятно идва митът, че най-дългият романс, който е имал Владимир Маяковски е имал, е бил с този кокаина.

Чарлз Дикенс през Викторианската епоха

Във Викторианската епоха употребата на наркотици (опиум и кокаин) е популярна, достъпна и не забранена от лекарите. Понякога наркотиците са предписвани и като антидепресанти. Големият британски писател е бил пристрастен към наркотиците. Според спомените на хората, които са го познавали, понякога той е имал видения и странното му поведение, а от някои произведения, дори на пръв поглед  невинни като „Коледна приказка“ ни побиват тръпки.

Луис Карол през Викторианската епоха

Г-н Карол също е живял в епохата на кралица Виктория. Той е използвал лауданум (опиум с алкохол) като форма на лечение. Много хора са убедени, че „Алиса в страната на чудесата“ е толкова гениална, отчасти заради лауданума. Има теории, че книгата описва наркотичен трип.

Зигмунд Фройд и неговото изследване на кокаина

През 1884 г. Зигмунд Фройд проявява научен интерес към едно ново обезболяващо средство: кокаина. През следващите 3 години той публикува няколко научни труда, в които описва удивлението си от действието му. Започва да го предписва на съпругата си, препоръчва го на приятели. Но в началото на 1887 г. учените осъзнават, че кокаинът не е така безвреден, както се е смятало по-рано и Фройд е съден за пропаганда на наркотици. До 1900 г. той се опитва да се освободи от пристрастяването си.