„Идеална майка не съществува.“

Френска поговорка

Авторката на абсолютния бестселър "Френските деца не плюят яденето", американската журналистка Памела Друкерман, доказва, че френските методи на възпитание помагат да се справим отлично с повечето родителски кошмари.

1. Идеална майка не съществува.

Работещата жена винаги се стреми да обхване необятното – да бъде идеална майка и заедно с това да направи успешна кариера, но това е невъзможно – да работиш и в офиса, и у дома. Дори да е възможно за някои свръхенергични жени да тъкат на тези два стана, изтощението ще ги повали много бързо. А идеята на афоризма, който французойките обичат да повтарят, носи основополагащата идея, че не бива да се съсипваме с упреци.

Не възприемайте появата на детето като начало на маратон, чийто финал е постъпването в университет. Разбира се, французите също искат техните деца да бъдат успешни, но не и с цената на това вечер, грохнали след работа, да заставят детето да се развива с бързи темпове.

Те, например, не карат малкото да пише и чете, преди да навърши 6 г. Те считат, че е по-важно преди да тръгне на училище, детето да развие такива навици, като концентрация на вниманието, общителност и самоконтрол. За първият не е нужно да се отделя специално време, а се явява неотменна част от процеса на възпитание. А умението да общува и да се самоконтролира са по-ценни за бъдещите успехи в училище, отколкото това, че може да брои до сто и обратно, когато е на 3 г.

2. Осигурете си собствен източник на доход.

В Щатите е прието да се вярва във вълшебната приказка за щастливата сватба като синоним на спокоен и безгрижен живот. Главното е да намерите правилния мъж, който получава стабилна заплата, и, следователно, вие може и да не работите.

Във Франция не е така. Френските майки са убедени, че жените трябва да са обезпечени и че им е нужен собствен източник на доходи. Даже в най-сполучливия брак с любящ и богат мъж жената си мисли: „Ами ако всичко рухне изведнъж?“ Най-важно е тя да има професия, работа или някакъв друг стабилен източник на доход - просто за всеки случай.

Френските майки са уверени, че това е изключително важно и за детето. Те бързо се връщат на работа след раждането, защото искат да могат да обезпечат детето си с всичко необходимо. Тази позиция е доста прагматична и в нея няма нито капка френска романтика, но тя помага много в живота.

3. Не е нужно да посвещавате целия си живот на детето.

Майчинските притеснения за децата са отлична илюстрация на принципа за безконечност. Ние винаги се стараем да им помагаме, винаги. Това е доброволна и вечна жертва. Но в основата на френската култура лежи изключително важна идея: на любимия човек (и особено на майката и бащата) е необходимо време и пространство само за себе си.

За поддържането на семейния баланс е много важно част от живота да си бъде само ваша, да принадлежи само на вас. Това може да е работата, но съвсем не е задължително. Може да е любимо увлечение, общуване с приятели, отглеждане на орхидеи - каквото ви е приятно. Французите са дълбоко убедени, че ако посвещават цялото си време на детето, ако техният свят се върти около него, това е много вредно и даже опасно особено за детето.