Когато медиите в Италия започнаха да информират местното население за разпространението на новия коронавирус, подобно на повечето хора в страната и Олмо Паренти не взима заплахата от пандемия твърде сериозно. „С приятелите ми едва ли не се подигравахме на малцината, които смятаха, че ситуацията е сериозна още от самото начало“, казва Олмо, цитиран от The Atlantic.

Само няколко дни по-късно обаче Олмо има чувството, че живее в друга реалност – в антиутопия. Броят на потвърдените случаи нараства драматично, цялата държава е под карантина. Икономиката се срива, болниците са препълнени с пациенти с COVID-19, а лекарите са принудени да взимат невъзможни утилитарни решения: кой да бъде поставен на респираторен апарат и да живее и кой да бъде оставен да умре.

Паренти и приятелите му са наистина обезпокоени от факта, че са подценили ситуацията толкова сериозно – перспектива, която вероятно е допринесла за разпространението на вируса. „Четем в новините, че САЩ, Англия, Германия и Франция гледат на разпространението на COVID-19 също толкова лековато, както и ние гледахме. – казва Паренти. – Затова решихме да потърсим своеобразно изкупление.“

Паренти, заедно и с други режисьори из страната, решава да подкани хората, поставени под карантина, да се заснемат. „Помолихме ги да застанат пред камерата и да си дадат съвет на базата на своето минало поведение“.

Крайният резултат е налице: ражда се филмът „10 дни“.

В него откриваме послания, отправени от дузина ужасени италианци. Видеата са своеобразни предупреждения от бъдещето. Подобно на Паренти и други хора, поставени под карантина в момента, не са взимали нещата насериозно. Нещо, заради което днес съжаляват.“

„Не всичко са глупости, както си мислеше по-рано“, казва един млад мъж.

Друга жена, която носи предпазна маска, признава, че се е подигравала на онези, които са ги ползвали преди: „Най-лошият сценарий? Точно това ще се случи“, добавя тя.

Мислите си, че коронавирусът поразява критично само възрастните? „В момента има деца на нашата възраст, които са интубирани и в интензивното“, казва един тийнейджър“.

„Ще осъзнаеш, че дори възможността да дишаш въздух в собствения си дом е нещо, за което вече трябва да си благодарна“, казва друга дама.

„Знам, че Китай е далече, но този вирус е по-бърз, отколкото си мислиш. Затова преосмисли плановете си за събота вечер. И кой знае, може би ако си беше останал вкъщи, сега аз нямаше да съм си у дома.“, допълва младо момче.

Надежда обаче все пак има.

„Първоначално ще имаш чувството, че полудяваш. – казва една жена. – Няма да виждаш светлината в края на тунела.“

„Ти не си сам“, допълва едно младо момче.

„Ще започнеш да виждаш и красивото, и грозното едновременно“, казва друга италианка.

„Ще преживееш моменти на единство, за които дори не си подозирала, че е възможно. Като например вчера, когато целият квартал излезе по балконите си и започна да пее. Всеки си пееше песен, която знае, но сякаш всички пеехме едно и също нещо.“, допълва младо момиче.

Просто вижте видеото и не подценявайте ситуацията. Бъдете отговорни, не затруднявайте работата на лекарите. Останете си вкъщи – спасете живот днес.