Страхът от змии е сред най-разпространените фобии и въпреки това много хора не са виждали змия на живо. Откъде тогава произтича този силен страх?

Изследване, цитирано от Live Science, показва, че хората са развили вродена тенденция да откриват бързо змии и паяци и да се научат да се боят от тях.

Психолозите установили, че и възрастните, и децата засичат изображения на змии сред множество други обекти по-бързо, отколкото жаби, цветя или гъсеници. Учените смятат, че тази способност е помогнало на предците ни да оцеляват в дивата природа.

"Идеята е, че по време на еволюционната история хората, които бързо са се научили да се боят от змии, са имали предимство да оцеляват и да се възпроизвеждат", казва Ванеса Лабу, психолог от Университета на Вирджиния. "За хората, които засичали присъствието на змии много бързо било по-вероятно да предадат гените си по-нататък".

Антрополози дори твърдят, че способността да се забелязват змии в дивата природа може да е накарала ранните примати да развият по-добро зрение и по-голям мозък.