Високо в Стара планина, край поточе или от някоя скална пукнатина, може да ви се усмихне нежна розова иглика. Сигурно сте я виждали. Нищо и никакво планинско цвете, нали? А сега ще ви кажа, че вие сте един от малкото хора в света, които са се запознали с тази красавица. Защото старопланинската иглика се среща единствено в Средна Стара планина, между 800 и 2200 м надморска височина - и никъде другаде на нашата планета!

След като знаете това, сигурно ще сте вече по-внимателни с пиринския мак. Той може да бъде открит единствено в най-високите скалисти части на Пирин. Който иска да го зърне – да заповяда, другаде в света няма да го види на живо.

Това са само две от уникалните растения, избрали страната ни за свой единствен дом. Но България е щедра и богата и е дала подслон на цели 198 вида, виреещи само у нас!

Сигурно тук всеки ще се сети за „самотния еделвайс“. Ще ви разочаровам – въпреки че не е много разпространен, той все пак може да се види и в други части на Европа. Това обаче не го прави по-малко пленителен.

Сред тези 198 вида има даже и едно лале. Биолозите наричат растенията и животните, обитаващи само определен район, ендемити – често срещана дума в кръстословиците. Тя произлиза от гръцкото „ендемос”, което означава „местен”. Ендемитите са разпространени на ограничена територия: например остров, полуостров, склоновете на една планина, долината на една река или в по-голям мащаб – само на един континент. В България те са две категории: балкански и български. Балканските ги има и в други кътчета на Балканския полуостров, а българските са само на наша територия.

Как и защо са се настанили точно тук?

От еволюционна гледна точка ендемитите се формират в така наречените формообразуващи огнища. Това са локални центрове, в които между различни популации и видове са се осъществявали контакти в различно време и с различна продължителност. Тези контакти са резултат от миграционни срещи - често явление в природата, както и в човешкото общество, разбира се. Но са необходими много специфични условия, за да може контактите да доведат до образуване на нови видове.

Gallery
Старопланинска иглика

Снимка: mr_coffee / Shutterstock

Gallery
Планински минзухар в Рила

Dejan Gospodarek / Shutterstock