Учен от Пловдив произведе мицел за гъбата на милионерите
През 2005-а Стюарт Милър разработва нов метод чрез симбиоза между Morchella мицел и дървесен разсад. Тя е въведена от отдела по природни продукти (DNP) към Университета в Мичиган и постига сравнително добър резултат. Дълго време технологията се пази като строго секретна тайна. Използва се единствено за отглеждане на смръчкула в бази, създадени от DNP дружеството в Скотвийл, Мичиган. През 2010 г. по независим метод пробив в производството правят и учени от Израел.
Лошата възпроизводимост и високата цена на разработените технологии за култивиране на смръчкула обаче ограничават мащаба на отглеждане. И тогава на терена идват китайците. Учени от провинция Юнан използват симбиозен метод за изкуствено култивиране върху горска дървесина. При производствения опит с тази технология достигат добив от 492 кг на декар. При този метод мицелът се поставя в корените на дърветата подобно на трюфелите. Във времето обаче и тази технология е отхвърлена заради нестабилността на плододаването. След продължили повече от десетилетие изследвания на екип от института за почвата и торове (SFI) на Съчуан и местната Академия на селскостопанските науки (SAAS) е изобретена нова технология. При нея се подготвя специален субстрат, заразен с мицел, който по-късно се сее в почвата. Използват се и навеси, за да се контролира слънчевата светлина, влагата и температурните условия. В провинция Съчуан сезонът за отглеждане на смръчкулите продължава от сеитба между октомври и декември до плододаване между март и май на следващата година. Този сезон е сравнително неизползваем за селскостопански дейности, като така се избягва конфликтът с други култури. Използваните за отглеждане на смръчкула материали са екологично чисти и на ниска цена, защото повечето от тях са отпадъчни. Различните дейности при култивацията са лесни за усвояване, което прави тази технология много успешна, твърди Величко Спасов. И дава пример с ферма в района на Съчуан, която започва с отглеждане на смръчкула върху 16,5 дка през 2012 г., а тази година засетите площи вече са над 2470 дка. Много добри добиви са получени и при посеви на смръчкула в овощни градини. В демонстрационни зони за отглеждането на смръчкула средният добив е 510 кг от декар, а рекордът е на ферма в провинция Съчуан, където през 2015 г. са набрали 770 кг от декар. Като се има предвид, че цената на гъбата се движи между 10 и 20 евро според сезона и предлагането, смръчкулата с право се нарича „гъбата на милионерите“.
Новата технология все още не е изпробвана в България, но Величко Спасов и Красимир Ангелов вече са отгледали партида с мицел за контролиран посев на смръчкула. Всеки изкушен от може да пробва късмета си, като сам трябва да избере метода на отглеждане и обема на площите за реколтиране. Като хоби или като бизнес, начинанието наистина си струва. Ако искате да опитате, направете първите стъпки, като се информирате за посевните норми и технологията на адрес www.micel-bg.com.













