Съвременното поколение е научено да пие вода. Все по-често по улиците може да ги видите с бутилка минерална вода. Особено, когато температурите навън са над 29 градуса. За ползата от топлата вода обаче се знае по-малко. А тя е особено полезна. Ето защо.

Облекчава менструалните болки
Много жени страдат от болки по време на месечния цикъл. И пиенето на топлата вода облекчава спазмите. Като водата успокоява мускулите на корема и по този механизъм намалява и спазмите.

Чисти организма
Топлата вода е ценен помощник при детоксикация на организма. Тя постепенно повишава температурата на тялото като ускорява отделянето на пот. Така токсините се изхвърлят от организма по-лесно и той се чисти от отровите. Най-голяма е ползата от пиенето на топла вода с лимон.

Подобрява обмяната на веществата
Метаболизмът се подобрява изключително много, когато пием топла вода. Тя е необходима за правилната обмяна на веществата. 
Затова е полезно денят да започва с чаша топла вода – това е най-правилното „събуждане“ на целия организъм. Тя ускорява всички процеси в храносмилателната система и стимулира чистенето на червата. Като предпазва и от запек. Действието на топлата вода е много по мощно от това на студената.

Помага при простуда
Топлата вода е от полза при настинка, кашлица и болки в гърлото. Тя поддържа лигавиците влажни, облекчава отхрачването, помага за изчистване на дихателните пътища.
От полза е за промивика на носа като облекчава хремата.

Забавя стареенето
Пиенето на топла вода забавя стареенето. Водата поддържа тургора на клетките, подобрява еластичността на кожата. И тя става по-гладка, свежа и красива. Особено е важно да пием обилно при акне и други проблеми на кожата.

Прави косата мека
Топлата вода поддържа красотата на косата – прави я по-мека. Това е така, защото водата активизира нервните окончания в корена на косъма, което е особено полезно за растежа и здравината му. Ако миете косата с топа вода, това също така ускорява и растежа.

Ускорява кръвообращението
Когато пием топла вода, циркулацията на кръвта в тялото се ускорява. А това подобрява работата и на нервната система.

Източник: Новите родители