Изследване показва, че насекомоядните растения намаляват улова, защото могат да си набавят хранителни вещества от другаде, научаваме от Би Би Си. 

Учени, изследващи месоядната росянка (Drosera), растяща край блатата в Швеция, установяват, че увеличеното съдържание на азот в почвата намалява броя на насекомите, които е уловила.Транспортното и индустриално замърсяване води до дъждове, богати на азот, така че по-голямо количество от него достига почвата.

„Ако могат да си набавят достатъчно азот чрез корените си, те не ядат толкова”, казва ръководителят на изследването д-р Джонатан Милет от университета Лоубъроу във Великобритания.

Учените откриват, че растенията, живеещи в по-малко замърсени райони, получават 57% от необходимия за тях азот от плячката си. В по-замърсените райони тази цифра спада между 20% и 30%.

Алтернативният източник на храна обаче не е полезен за растенията. Той може да доведе до неприятни последици за тях в дългосрочен план.

 „Това е все е едно да добавите повече тор,” казва д-р Милет. „За отделните растения сякаш е добре. Те стават по-големи и вероятно ще се справят по-добре, но проблемът е, че трябва да вложат ресурси в това да са месоядни”.

Месоядните растения всъщност печелят, когато растат в среда, бедна на хранителни вещества, защото имат по-малка конкуренция от други растения. Способността им да се хранят с животни вероятно се е развила като начин да оцелеят в такива хабитати. Те нямат добре развита коренна система, но имат нужда от енергия, за да захранват сложните си капани. Многото растения, които ще се настанят в богатата на азот почва, биха били сериозна заплаха за тях в борбата за ресурси.