Резултатите от ново изследване сочат, че Арктическият океан ще се превърне в оживена зона за корабоплаване още преди средата на настоящото столетие. В момента Северният ледовит океан е почти изцяло скован от лед. Повишаването на глобалните температури обаче непрекъснато увеличава зоните, които са свободни от лед през лятото. При това температурите в арктическата област се повишават много по-бързо, отколкото във всяка друга точка на планетата.

През миналия август площта на ледената покривка достигна своето най-ниско ниво в историята. В резултат търговският трафик през северното море нарасна значително през последното десетилетие. Бъдещето се очертава като още по-интересно, ако сегашните тенденции се запазят. Изследователите от UCLA (Университета на Калифорния в Лос Анжелис) Лорънс Смит и Скот Стивънсън са стигнали до заключението, че към 2040 г. легендарният „северозападен път” (преминаващ по арктическото крайбрежие на Северна Америка) ще бъде напълно свободен от лед през лятото и съответно, ще бъде достъпен за нормални океански кораби, без подсилен корпус. Учените са стигнали до този извод след анализа на седем климатични модела, които проследяват възможните промени в Арктика, в резултат от глобалното повишение на температурите. Северозападният път е най-прекият морски маршрут между Атлантическия океан и Тихия океан и е бил една от основните цели на героичните мореплаватели от късното средновековие до началото на 20 век. Още по-интригуващо е заключението, че преди средата на века северният полюс ще може да бъде достигнат с ледоразбивачи.

В момента достигането на полюса по море е изключително трудно, защото там дебелината на морския лед достига близо 20 метра. „Към средата на века ще сме преминали през важна точка на пречупване. Морският лед ще бъде достатъчно тънък, за да позволи на ледоразбивачи от среден клас да отидат където си поискат”, обяснява Лорънс Смит.