Някои мостове са нещо много повече от средство, което ви позволява да стигнете от точка А до точка Б. Самите те например могат да са дестинация. Като тези, включени в списъка по-долу. 

Да вземем за пример въжения мост Карик-а-Рийд, намиращ се в Северна Ирландия (на снимката по-горе). Впечатляващ е, нали? 

Да го погледнем и отстрани!

Gallery

Снимка: Shutterstock

Gallery
Мостът през Ханджоуския залив, Китай

Това е дълъг магистрален вантов мост, пресичащ Ханджоуския залив на Източнокитайско море, Китайска народна република. Свързва градовете Дзясин и Нинбо в провинция Джъдзян.

Завършен е на 14 юни 2007 и е открит на 26 юни. Въпреки това мостът не е отворен за преминаване до 1 май 2008 г. заради тестовете за сигурност. Мостът през Ханджоуския залив съкращава пътят между Нинбо и Шанхай от 400 на 280 км и времето за пътуване от 4 до 2,5 часа. Цената му възлиза на 11,8 млрд юана ($1.7 млрд.).

Снимка: Shutterstock

Gallery
Небесният мост Лангакави, Малайзия

Този мост се намира в Малайзия, на остров Ланкави, в планината Мачинканг. Той е пешеходен въжен мост, дълъг 125 метра. Завършен е през 2004 г. Намира се в края на кабинков лифт, който започва в Oriental Village.

Снимка: Igor Plotnikov / Shutterstock.com

Gallery

Той се държи на 82-метров пилон, който го издига на 100 м над земята. Широк е 1.8 м и разполага с две площадки, на които посетителите могат да се насладят на невероятната гледка.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Нарежда сред най-странните мостове в света, чието построяване е било истински подвиг. При строежа му е използван хеликоптер, с помощта на който конструкцията е качена на върха на планината.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Мостът Ройал Гордж, Колорадо

Намира се на 291 метра над р. Арканзас. Истински инженерен подвиг. Това е мостът с най-високо окачване в Америка.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Снимка: Gary C. Tognoni / Shutterstock.com

Gallery
Мостът Айзхай

Това е най-дългият и най-висок мост в света, свързващ два тунела. Намира се на 335 метра над каньона Деханг. Функционира от март 2012 г.

Снимка: Glabb - собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link

Gallery
Голдън Гейт, Сан Франциско

Висящ мост над пролива Голдън Гейт, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Мостът свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Сосалито на северния бряг. Завършен е през 1937 г. и остава мостът с най-голям отвор в света (1280 м) до построяването на моста Веразано Нароуз (Verrazano–Narrows Bridge) в Ню Йорк през 1964 г.

Снимка: Shutterstock