Алое вера е растение, което е пълно с витамини и противовъзпалителни свойства, които оказват най-разнообразни благотворни влияния върху тялото ни - подобряват цялостното здраве на организма, облекчават ухапванията от насекоми, придават блясък на косата и какво ли още не. Гелът от алое вера е богат на антиоксиданти, наречени полифеноли, които предпазват от рак и сърдечно-съдови заболявания и инхибират растежа на вредни бактерии. Може да помогне за понижаване на кръвната захар при хора с диабет, а проучванията показват също, че спомага и за поддържането на добра устна хигиена. Най-добре се съчетава в напитки, но може да го използвате и при направа на десерти, съобщават от foodpanda. Гелът има и множество приложения извън кухнята.

  1. При ухапвания от насекоми - неговите противовъзпалителни свойства могат да облекчат сърбежа, да ви предпазят от надраскване и да намалят подуването.
  2. За премахване на грим - смесете мицеларна вода и гел от алое вера. Ще хидратирате и направите вашата кожа по-млада и сияйна.
  3. Премахва мехури от изгаряния - намалява зачервяването и подуването, благодарение на противовъзпалителни свойства. След като се появи мехур, продължете да прилагате, за да поддържате кожата влажна за бързото оздравяване.
  4. Слънчеви изгаряния - полагането върху изгорялата кожа може да бъде една от най-известните употреби на алое вера.
  5. Овлажняване на кожата - алое вера е чудесен овлажнител за цялото тяло, но е особено приятен за лицето ви, защото не оставя кожата мазна. Но внимавайте да не прекалявате - това е също така и естествен ексфолиант, така че използването му твърде често може да раздразни кожата ви и да я направи по-суха.
  6. Против акне - звучи почти прекалено добре, за да е истина, но алое вера може да ви помогне да се отървете от обрив. Той премахва възпалението, за да намали зачервяването, докато антибактериалните му свойства се борят с бактериите.
  7. Против пърхот- облекчаване на себореен дерматит - често срещано състояние, което причинява пърхот.