Добре дошли в национален монумент „Бели пясъци“ – една огромна площ, изпълнена почти изцяло със снежнобял пясък. Интересното в случая е, че той не е съставен от кварц, подобно на останалите пустини, а от гипсови кристали.

Може би знаете, че гипсът е сред най-често срещаните минерални съединения на планетата. Той обаче може да бъде срещнат рядко под формата на пясък. Причината? Разтваря се доста лесно във вода.

Гипсът е често срещан в горещи извори, в езерната и в морската вода, а може да се появи и след като водата се изпари. Точно така са се образували гипсовите дюни на това място, известни още като басейн "Тулароса".

Gallery
Белите пясъци обхващат площ от над 700 кв.км, като на места дюните достигат до 15 метра височина. Дюните се променят непрекъснато, тъй като се преместват от постоянните югозападни ветрове.

За разлика от други пустинни пясъци, гипсовите кристали не поглъщат топлината от слънчевите лъчи, поради което те са хладни на допир. Човек може лесно да ходя по пясъка с боси крака, дори и в най-горещите летни месеци.

Снимка: Arka Mukherjee / Shutterstock

Gallery
Белите пясъци са заобиколени от планините на Сакраменто и Сан Андрес и са се образували преди около 100 милиона години.

Снимка: Nagel Photography / Shutterstock

Gallery
Според една легенда районът е бил обитаван от индианци от племето Caeté, които един ден се събудили, за да намерят града си покрит с пясък.

Снимка: Stacey Newman / Shutterstock

Gallery
Мястото е защитено и не се допускат превозни средства - единственият начин за туристите да стигнат до парка е със специален камион.

Снимка: Galyna Andrushko / Shutterstock