Кучето ви познава трудно? Сигурно страда от когнитивно разстройство

07 февруари 2019 г., 21:16
364

Shutterstock

Изглежда не само възрастните хора страдат от състояния като деменция и Алцхаймер.

Ако имате старичко куче, което трудно ви разпознава, често нощем се скита из коридора или се взира безцелно с блуждаещ поглед, то вероятно любимецът ви страда от подобно когнитивно разстройство.

Учените изчисляват, че има над 15 млн. такива възрастни кучета (над 7-годишни) в Европа и над 30 млн. в САЩ, пише сп. "Сайънс".

Броят на тези, засегнати от синдрома, е висок - 28% от кучетата между 11 и 12 години, и 68% от тези, които са на възраст 15-16 години.

Болестта прогресира и според учените колкото по-рано се открие, толкова по-големи са шансовете за лечение.

За да усъвършенстват тестовете, които ветеринарите използват за диагностициране, учени са изследвали 215 кучета на възраст между 8 и 16 и половина години, проявяващи симптоми като посочените горе.

Резултатите са публикувани в Applied Animal Behaviour Science.

Изследователите разговаряли със собствениците за наблюдаваните от тях симптоми и проследявали реакциите на четириногите спрямо отправени към тях команди. Те наблюдавали и как кучетата се отнасят към собствениците си, към непознати и други кучета.

Данните сочат, че деменцията при кучетата се развива бързо, като започва с "леки" проблеми, свързани със социалните навици и поведение на опашатковците, както и със съня им.

При 24% от изследваните кучета болестта е преминала от съвсем лека към средно напреднала само за половин година. Това е пет пъти по-бързо, отколкото при хората, вероятно поради далеч по-късата продължителност на живота.

В последния етап на когнитивното разстройство кучетата изгубват навиците си, на които са били научени от собствениците, както и усещането за това къде се намират.

Ключови думи:
Коментари