Котките не показват чувствата си, но проведено наскоро проучване доказа, че те обръщат голямо внимание на собствениците си, като ясно ги разграничават от останалите хора, пише DiscoveryNews.

Изследването, публикувано в сп. Animal Cognition, е едно от малкото, което проучва динамиката на котешко-човешките взаимоотношения от гледна точка на котката. Котките може и да не правят каквото им кажем, но обикновено обожават хората, които се грижат за тях.

"Кучетата са еволюирали и са селектирани да следват заповедите на стопанина си. Котките не. Затова понякога котките изглеждат надменни, но те имат специална връзка със собствениците си," обяснява Атсуко Саито, един от авторите на изследването.

"Предишни проучвания сочат, че котките са еволюирали така, че да се държат като малки котенца със своите стопани, и хората се отнасят към котките така, както към бебетата. За да се формира такава връзка тип "бебе-родител", вниманието от страна на собствениците би трябвало да е важно за котките," обясняват учените.

Те са провели изследването си в домовете на котките, за да не смущават и тревожат животните. Пуснали са им записи на гласовете на техните собствениците, заедно с гласовете на други хора. Котките са реагирали с повишено внимание на гласа на "своя човек", особено след като са привикнали с гласовете на непознатите.

Един от белезите за това било разширяването на зениците - сигнал за силни емоции като вълнение и възбуда. Естественото разширение на зениците, когато не е реакция към светлината, е директно свързано с мозъчната активност, реакция към емоционални стимули. Други знаци за внимание са насочването на главата или ушите към гласа. Всички тези реакции котките проявявали преди всичко, когато чуели гласа на стопаните си.

Учените отбелязват, че повечето тези сигнали са дискретни и трудно забележими, тъй като в процеса на еволюцията котките са се научили да не са много открити в чувствата си. Например когато са болни, те обикновено се стремят да го скрият, защото "в дивата природа никой не може да ги спаси, а слабите индивиди привличат вниманието на хищниците," обяснява Саито. Дори и грижовния стопанин да се опитва да помогне на болната си котка, нейната инстинктивна реакция е да запази стоически вид и да избягва всяка възможна заплаха, когато се чувства уязвима.