Ако домашният ви любимец лежи по цял ден и става само за да отиде до паничката, вероятно сте осъзнали, че толкова пухкаво не е на хубаво. Може би сте минали на диетична котешка храна и се опитвате да го храните по-малко, но излишното тегло трудно спада. Ново изследване от Университета на Илинойс в САЩ обяснява колко точно е нужно, за да отслабне една котка.

„Намерението на тази диета е здравословно отслабване – загуба на излишните мазнини и запазване на чистата телесна маса, обяснява проф. Кели Суонсън, един от авторите на изследването. – Въпросът е колко точно е нужно на котките, за да отслабнат, особено на мързеливите кастрирани котараци? Това отнема доста време.“

Суонсън и колегите му се стремят да избегнат рисковете на бързото отслабване, които застрашават здравето на животното. Сред тях е опасността от развитие на чернодробна липидоза, при която организмът „изгаря“ твърде много мазнини и черният дроб просто не може да се справи с тях. Отслабването с 1,5% от теглото седмично попада в рамките на препоръчаното от Асоциацията на американските ветеринарни болници, пишат авторите.

За да постигнат такъв здравословен темп на отслабване, те са изчислили, че трябва да намалят приема на храна с 20%. Но това е само първата стъпка. Оказва се, че за да се запази той, трябва да продължават да намаляват количеството храна всяка седмица.