Национален парк „Казрианга“ в североизточна Индия е олицетворение на успеха – поне когато става дума за опазването на носорозите. За да постигнат това обаче, ръководителите му позволяват на служителите да стрелят и дори убиват потенциалните бракониери. Досега са убити близо 50 души, пише Bored Panda.

Тук носорозите се чувстват в безопасност. Преди около век индийските еднорози носорози се брояха на пръсти. Днес в парка живеят над 2400 представителя на този вид (или 2/3 от световната популация). Фактът обаче, че през 2015 г. бяха убити повече хора от служителите на парка, отколкото носорози от бракониери, не се разгласява особено много.

Вероятно всеки един от убитите е искал да се сдобие с рог на носорог. Подобно нещо се продава за около 6000 долара на 100 грама. Мнозина го считат за по-скъпо дори от златото. Някои го рекламират дори като чудодеен лек за всичко – от рак до проблеми с ерекцията.

С други думи – този вид носорози наистина се нуждаят от защита. Но дали национален парк „Казиранга“ не е отишъл твърде далеч? Всеки служител има правото да застреля човек и да се размине безнаказано. Въпросите остават: „Дали подобна екзекуция може да бъде оправдана?" и "Колко невинни са били убити по този начин?“

Източници: Bored Panda, Би Би Си

Gallery
Казиранга е разположена в заливната низина на река Брахмапутра в подножието на Хималаите.

Priangshu Photography / Shutterstock

Gallery
За да предпазят носорозите, се е случвало служителите на парка да убиват по двама души всеки месец – по над 20 на година.

neelsky / Shutterstock

Gallery
В Казиранга доминират саваните и редките горски формации и алувиалните гори.

Пейзажът се моделира от сезонните разливи на река Брахмапутра, чиито воден дебит зависи от мусоните.

Wildnerdpix / Shutterstock