Градчето Оймякон се намира в източната част на Якутия и има население от 500 души. То е разположено в близост до полярния кръг и продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са "бели" и е светло почти през цялото денонощие.

Оймякон е най-студеното населено място на Земята и затова си печели името „Северен полюс на студа“. Най-ниската измерена температура тук е била -71°С в метеорологичната станция Томтор през 1933 г.


Снимка: tagasiapril / Shutterstock.com

Интересно е, че тук водата не замръзва дори при обичайните минусови температури. Причина за това е фактът, че когато почвата около подземното езеро замръзне, тя изтласква водата нагоре, поради което тя се движи непрекъснато. Хората са свикнали на студа и се радват на доста добро здраве, като сред тях има и столетници. Всички необходими стоки се продават в един смесен магазин и по правило трябва да се консумират бързо, тъй като студът уврежда почти всичко. Така например, батериите на фотоапарата могат да работят не повече от 10 минути, а оставена навън, водката вече не може да се пие, а трябва да се реже.


Снимка: tagasiapril / Shutterstock.com

Туристите тук могат да се купят нещо в единствения магазин в селото, където цените не са по-ниски от московските, да влязат в училището, за да видят как работят хората в котелното помещение, което осигурява топлина на местните жители или да наблюдават метеоролога, който се движи из селото на моторна шейна, за да измерва нивото на водата там, където реката не замръзва. Колкото и дълга, и сурова да е зимата в Оймякон обаче, тя все пак си има край, след който времето чувствително се затопля. През лятото средните температурни стойности са между 15 и 20 градуса над нулата, като понякога достигат дори 34 градуса по Целзий! Това обаче не се харесва на местните жители, които не са свикнали на такива температури и се оплакват, когато затоплянето дойде внезапно и продължи дълго.

Gallery

Снимка: tagasiapril / Shutterstock.com

Gallery

Снимка: andzher / Shutterstock