Още от зората на човечеството дърветата са жизненоважен и постоянен източник на храна, подслон, енергия, вдъхновение, уют и красота.

Уви, ние често приемаме тяхната стойност за даденост.

В следващите редове ще ви представим 9 невероятни факта, които ще възвърнат благодарността ни към тези прекрасни живи организми.

Приятно четене!

Gallery
Поддържат живота на Земята. В буквалния смисъл

Без въздуха, който дишаме, животът, какъвто го познаваме, не би съществувал. В този смисъл ние дължим живота си на дърветата. Колкото и да не ви се вярва, едно-единствено дърво може да произведе достатъчно кислород за 4-членно семейство за цяла година.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Осигуряват подслон на хиляди видове

Само английският дъб поддържа около 600 вида насекоми, които от своя страна действат като източник на храна за птици и други дребни бозайници. Да не говорим за катерици, лисици и други горски обитатели, хранещи се с изобилната реколта от жълъди. Всичко това благодарение на едно-единствено дърво.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Естествен компас

Ако някога се загубите насред нищото, винаги можете да се обърнете към едно дърво за помощ. Принципно мъхът расте от сенчестата страна на дървото (т.е. северната). Ако разгледате пръстените на отрязан дънер пък, ще забележите, че те са по-отдалечени един от друг от северната страна, и по-близко от южната. 

Снимка: Shutterstock

Gallery
Лечебните им свойства са неоспорими

Знаете ли, че за създаването на аспирина е използвана кората на върбата. Причината?  Заради високата концентрация на салицин в нея. Същевременно някои химиотерапевтични препарати се получават от иглите и кората на някои видове тисово дърво. Да не говорим, че още от древността елхата е използвана като кръвоспиращо средство. Кората на ябълковото дърво пък лекува треска, ясенът намалява оплакванията от ревматизъм, кленовите листа носят облекчение за кърмещите майки…

Снимка: Shutterstock

Gallery
Древни са. Меко казано

За една конкретна колония от "пандо" дървета в Юта, САЩ, се смята, че е на възраст над 80 000 години. Това означава, че тези дървета са били на земята по-дълго, отколкото почти всяко друго живо същество.  Ако можеха да говорят, представяте ли си какви истории щяха да ни разкажат? 

Снимка: Shutterstock

Gallery
Общуват помежду си на свой собствен език

Е, за него не продават речници. Учените обаче са установили, че някои видове дървета отделят химикал по посока на вятъра, когато са нападнати от насекоми, за да предупредят други дървета наблизо. Дърветата, които получават това предупредително съобщение, започват да произвеждат вещество, за да се предпазят от вредителите. 

Снимка: Shutterstock

Gallery
Те се усъвършенстват с годините

Човешката продуктивност намалява с годините. При дърветата обаче е тъкмо обратното. Едно напълно развито дърво има способността да премахне 70 пъти повече въглероден диоксид от атмосферата, отколкото новозасадено.

Снимка: Shutterstock

Gallery
​Виждате само „върха на айсберга“

Кореновата система на дървото е от жизненоважно значение. Факт. Какво ще кажете обаче за следното: “главният корен” на дървото (основната “артерия”, минаваща през центъра на кореновата система) може да достигне дълбочина, равняваща се на три пъти височината на дървото!

Снимка: Shutterstock

Gallery
Правят ни щастливи

Дърветата са наистина красиви творения. Те ни радват дори със самото си присъствие. Нещо повече. Доказано е, че болни хора оздравяват по-бързо и изпитват по-малко болка, когато имат възможност да наблюдават дървета и да се докосват до тях.

Снимка: Shutterstock