Често се ядосваме, когато котката ни решава да ни използва вместо възглавница. Ние обаче обичаме пухкавите си приятели толкова много, че не можем им устоим и им позволяваме да спят върху гръдния ни кош, в скута или дори на главата ни. Британски учени решиха да проверят защо котките обичат да се гушкат толкова много със своите собственици и изготвиха следните три теории, пише BrightSide.

Топлина и лечебни сили

Принципно котките имат по-висока телесна температура от хората. Съответно те имат нужда от повече топлина, за да им е топличко. Ние от своя страна губим голяма част от топлината си през главата. Може би заради това котките обичат толкова много да лягат върху нея.

Някои хора вярват и в лечебните сили на тези животинчета. Техните „свръхестествени“ умения обаче могат да бъдат обяснени доста лесно. Често онази област, в която изпитваме болка, е с малко по-висока температура. Котките усещат това и се насочват към болното място именно заради топлината.

Приятна миризма

Миризмата ви привлича вашата котка. Животинчетата харесват най-вече жени, чийто коси миришат хубаво. Някои дори ги ближат.

Внимавайте обаче – слюнката на котката може и да съдържа вредни батерии, които да засегнат здравето на вашата кожа и коса.

Сигурност

Когато са близо до вас и улавят миризмата ви, котките най-вероятно изпитват чувство на комфорт и безопасност.

Често хората, които ви идват на гости, развалят рутините на животинчето и то започва да се чувства некомфортно и депресирано. В този случай то предпочита да спи до вас, за да е в безопасност.

Тези теории звучат доста правдоподобно, нали? Ние обаче никога няма да знаем със сигурност причините за подобно поведение.