Редица от нещата, които правите преди лягане или дори по време на сън, се отразяват на здравето ви в дългосрочен план. Ако досега сте имали резерви относно решението дали е добре косматият ви приятел да дели едно легло с вас, е време да преосмислите позицията си. Доказани са учудващо много ползи  от това, да гушнете домашния си любимец, докато спите. Дори според едно проучване за жените това крие още повече ползи.

1. Кучетата понижават нивата на стреса и раздразнителността.

Вече е научно доказано, че кучетата са отлично терапевтично средство. Поради тази причина ще ви донесат спокойствие, ако ги приютите в леглото си. Дори когато сте крайно изнервени и стресирани, ако галите кучето си, ще се успокоите.

2. Кучетата дават усещане за закрила и сигурност.

Кучетата могат да ви предупредят за надвиснала опасност, да ви защитят от нападател или просто да ви правят компания. Самото съзнание за всичко това носи успокоение на стопаните дори по време на сън. На подсъзнателно равнище вие знаете, че има някой до вас, който ще ви предпази, ако се случи нещо. Това автоматично подобрява качеството на съня ви.

3. Кучетата осигуряват топлина.

Кучетата вървят със солидно количество козина и топки косми, така че вече сте разбрали, че са нещо като умалени мечета. Ако живеете на някое по-студено място, където одеялата не вършат достатъчно добра работа, ето ви решение, което няма да увеличи сметката ви за тока и със сигурност е по-приятно – кучешка прегръдка. Гушнете косматия си приятел и се отпуснете в сладък сън.

4. Кучетата ще ви помогнат да заспите по-бързо.

Кучетата са отличен помощник в борбата срещу безсънието, разстройството в съня, кошмарите и прочие. Според проучванията, след като кучетата помагат за понижаване нивата на стреса, със сигурност ще допринесат за по-бързо пренасяне в прегръдките на Морфей и пълноценна почивка на мозъка.