Исландия е една живописна страна, която често за съжаление не попада в полезрението на много пътешественици. Те обаче губят, защото тук наистина има страхотни неща, които може да посетите и направите, както ще се убедите сами от този списък на Mental Floss.

1. Да плувате край гейзер

"Тайната лагуна" е най-старият плувен басейн в Исландия, отворил врати през 1891 г. Той се намира върху геотермални извори, които затоплят водата целогодишно, а гейзер изригва на всеки пет минути, за щастие безопасно.

2. Да научите за елфите и джуджетата

Тези фолклорни герои отдавна са част от историите и легендите на Исландия и според проучване от 1998 г., цели 54 процента от жителите вярват в съществуването на невидими елфи. В столицата Рейкявик дори има училище за елфи, където може да слушате за тях в съвсем академична атмосфера.

3. Да разгледате полето от лава Димуборгир

Разположено в северна Исландия, това е огромно поле от лава с причудливи вулканични образувания и пещери. Ако ви прилича на сцена от "Игра на тронове", това е така, защото тук са снимани части от сериала.

4. Да посетите един таен водопад

В южната част на страната се намират някои от най-красивите водопади, а сред тях и един, който е познат на малцина пътешественици. Името му е Gljúfrabúi и дори не се опитваме да го произнесем правилно. Той е скрит сред планините и достъпът става през малък процеп в скалите.

5. Да научите повече за древна Исландия от един уникален музей

В продължение на стотици години местните жители са обитавали специално построени къщи, изолирани с естествени природнозелени стени и покриви, които да ги предпазват от тежката зима. Днес може да видите част от тези старовремски къщи в музея на стара Исландия, който се намира в покрайнините на столицата.

6. Да плувате между тектонските плочи

За едно наистина незабравимо изживяване, не пропускайте един тур през разлома Силфра, където две тектонски плочи бавно се разделечават една от друга със скорост от два сантиметра на година. Ще видите и някои от най-кристално чистите и сини води.

7. Да влезете в гърлото на вулкан

Вулканът Thrihnukagigur - още едно име, което не се наемаме да произнесем - е изненадващо гостоприемен към туристите. Асансьор, подобен на кошница, ще ви спусне в неговия кратер, който може да разгледате за половин час.

8. Да посетите остров Гримзи в Полярния кръг

Тричасово пътуване с лодка ще ви отведе до острова, който е единствената част от Исландия, разположена в пределите на Полярния кръг. Островът е с размер над пет квадратни километра и има стотина обитатели. Тук може да плувате, карате колело и да се насладите на Северното сияние.