Исландия е една живописна страна, която често за съжаление не попада в полезрението на много пътешественици. Те обаче губят, защото тук наистина има страхотни неща, които може да посетите и направите, както ще се убедите сами от този списък на Mental Floss.

1. Да плувате край гейзер

"Тайната лагуна" е най-старият плувен басейн в Исландия, отворил врати през 1891 г. Той се намира върху геотермални извори, които затоплят водата целогодишно, а гейзер изригва на всеки пет минути, за щастие безопасно.

2. Да научите за елфите и джуджетата

Тези фолклорни герои отдавна са част от историите и легендите на Исландия и според проучване от 1998 г., цели 54 процента от жителите вярват в съществуването на невидими елфи. В столицата Рейкявик дори има училище за елфи, където може да слушате за тях в съвсем академична атмосфера.

3. Да разгледате полето от лава Димуборгир

Разположено в северна Исландия, това е огромно поле от лава с причудливи вулканични образувания и пещери. Ако ви прилича на сцена от "Игра на тронове", това е така, защото тук са снимани части от сериала.

4. Да посетите един таен водопад

В южната част на страната се намират някои от най-красивите водопади, а сред тях и един, който е познат на малцина пътешественици. Името му е Gljúfrabúi и дори не се опитваме да го произнесем правилно. Той е скрит сред планините и достъпът става през малък процеп в скалите.

 

Gallery

Снимка: www.sandatlas.org/Shutterstock