Всеки ден метеоролозите предупреждават за опасност от гръмотевични бури. Жълт код, оранжев код – но какво да правим? Стойте си вкъщи рядко е изпълним съвет. Но идеята да се остане навън също не е никак добра. 

Все пак мълнията е непредсказуемо явление и е добре да знаем поне къде не бива да сме по време на буря. Ето 5-те най-опасни възможни местоположения.

Близо до дърво

Като завали и затрещи, първото нещо, което ни идва на ум, е да се скрием някъде, където сме защитени от дъжда. Не обаче под дърво! Мълнията се създава от заряди в буреносни облаци, насочващи се към противоположно заредени обекти на земята. Дървото е точно такъв обект с високото си съдържание на дървесни сокове и вода. За да не пострадате от близко паднала светкавица или да избегнете директния й опасен удар, преминаващ през дървото, бягайте далеч от него.

На голф игрище

Голф асоциации разрешават прекратяване на играта при опасност от мълния. Колкото и да е красиво, голф игрището е опасна „мишена” за гръмотевичната буря – обширни и открити пространства, на които се намират хора с издигнати метални стикове. Със своята температура от над 20 000 градуса по Целзий и напрежение от десетки милиони волта мълнията никак не е за подценяване. Затова забравете за голфа.

В малка лодка

Ако сте насред водата, а към вас се задават купесто-дъждовни облаци, това е знак, че трябва да достигнете сушата по най-бързия начин. Особено ако се намирате на платноходка – висока мачта и без кабинка. Металните кораби могат да разсеят електрическия заряд на светкавицата доста бързо. При дървените и стъклопластовите лодки се изграждат специални мълниезащитни системи, които не спират електрическия искров разряд в атмосферата, но могат да предпазят хората и самия плавателен съд. По принцип е необходимо в лодката да има гръмоотвод, окабеляване, мед и обект, който да привлече светкавицата към водата, а също и система, свързваща всички метални части на лодката. В такъв случай има по-голяма вероятност да отдалечите мълнията.

На двора

Да си на двора в лошо време не е никак добра идея. По време на гръмотевична буря по-безопасно е да сме вътре в домовете си. Дори вкъщи не е препоръчително да сте близо до вана или душ, да използвате телефон или какъвто и да било електрически уред, който може да проведе електрически заряд от мълнията. В случай на симптоми като изгаряния, вътрешни кръвоизливи, сърдечен удар, загуба на паметта, увреждане на зрението или глухота, потърсете медицинска помощ.

В открито поле

Независимо дали е свързано със земеделска или фермерска работа, или просто развлечение, не бива да се остава на полето по време на гръмотевична буря. Ако все пак няма къде да се скриете, отдалечете се от хълмове и изолирани дървета, доближете стъпалата си, клекнете, навдете си главата и покрийте ушите си. Ако сте с други хора, разпръснете се. Ако някой пострада, отзовете се на помощ. Мит е, че той е опасен за вас – човешкото тяло не провежда електричество. Ако ранените са няколко, започнете от този, който изглежда мъртъв, тъй като често това не е така.