Съществуват туристически атракции, които просто няма как да пропуснете. Например Ватикана в Рим, Айфеловата кула в Париж и Уестминстърското абатство в Лондон. Едва ли има нужда да ви казваме колко популярни са всъщност.

Съществуват и други места обаче, често известни предимно на местните.

В следващите редове ще ви представим 25 от тях.

Gallery
Изкачете стъпалата Хайку в Оаху, Хаваите

Те са известни още като Стълбата към небесата. Стръмни са и на места – сравнително опасни, но гледката от върха е поразителна.

Снимка: Gclay / Shutterstock

Gallery
Гмурнете се в кристално чистите води на река Хинатуан

Тя се намира на о-в Минданао във Филипините и е със солена вода. Нарича се още Вълшебната река, защото на пръв поглед извира от нищото. Подходяща е за гмуркачи.

Снимка: RicKy SantiAgo / Shutterstock

Gallery
Разходете се из мистериозната "крива" гора

Това сякаш са въпросителни, обърнати наопаки. Когато видиш тези смайващи дървета, имаш чувството, че си попаднал в Забранената гора на Хари Потър или пък в приказка на Ханс-Кристиан Андерсен. Но не, разтъркай очи, ощипи се. Всичко е съвсем реално. Намираш се в Северозападна Полша, на някакви си 20-ина километра от Шчечин и още по-близо до германската граница. Това е Кривата гора.

Снимка: seawhisper / Shutterstock

Gallery
Прекосете Долината на деветте села

Не случайно Долината на деветте села се нарича „страна на чудесата“. Тя се намира в планините Миншан, провинция Съчуан, Китай. Кръстена е на деветте тибетски села, намиращи се на територията й.

От дъното на бистрите сини езера  малки камъчета и водорасли сияят на слънцето, създавайки истинска дъга от цветове. Между езерата от различни нива са се спускат водопади , чиито грохот се разнася из приказната долина.

Снимка: Aleksei Kornev / Shutterstock

Gallery
Накиснете краката си в горещите извори на Роторуа

Роторуа в Нова Зеландия е мястото с най-силна геотермална активност в света.

Никъде другаде не се срещат толкова много горещи извори, гейзери, бълбукащи кални езера и земни пукнатини, от които се издига пара.

Водата, бликаща от земните недра мирише силно на сяра, затова наричат Роторуа "Земята на сярата".

Снимка: Henner Damke / Shutterstock

Gallery
Вижте невероятно красивия крайморски парк "Хитачи"

Не случайно крайморският парк "Хитачи", разположен в Хитачинака, префектура Ибараки, Япония, е една от най-популярните турситически дестинации. През пролетта повече от 4.5 милиона сини цветчета (немофилия) изпълват целия парк и създават илюзията за сливане на небето и земята.

Guliver / iStock

Gallery
Посетете езерото Пангонг Цо

Намира се в Хималаите – между Индия и Тибет. Яркосинята му вода контрастира с цветовете на планините.

Guliver / iStock

Gallery
Карайте каяк край островите Апостъл

Намират се край бреговете на Уисконсин. Из тази група от общо 22 острова ще откриете множество пещери. През зимата пък посетителите се любуват на замръзнали водопади и изпълнени с ледени висулки каменни зали.

Guliver / iStock

Gallery
Вземете участие във фестивалите на племето калаш

Калаш населяват долината Румбур в Пакистан. Те живеят без електричество, телефони и вестници. Преди събирането на реколтата организират пищни фестивали, които привличат множество туристи.

Homo Cosmicos / Shutterstock.com

Gallery
Вижте морските обитатели в Рангироа

Този приказен атол с формата на пръстен се намира във Френска Полинезия. Известен е със своите скариди, които създават черни перли. Освен това е едно от най-добрите места за гмуркания в света. Посетителите могат да видят делфини, манти, зелени морски костенурки и акули чук.

urosr / Shutterstock

Gallery
Посетете региона Намакуаленд

Доста суха местност в Намибия и Южна Африка. Разпростира се на около 960 км. Всяка пролет пустият район се изпълва внезапно с оранжеви и бели маргаритки. По този начин създава един от най-сюрреалистичните пейзажи на света.

Guliver / iStock

Gallery
Избягайте в планината Тианзи в Китай

Местните уникални „каменни кули“ често са обгърнати от гъсти облаци. Гледката е поразителна.

Guliver / iStock

Gallery
Открийте скрития плаж Жерикоакоара

Намира се в Бразилия – по североизточното крайбрежие на щата Сеара. Мнозина го смятат за един от най-красивите плажове на света, почти изцяло изолиран от пясъчни дюни. Отличава се с приказни сини лагуни, бели пясъци и спокойни води.

Guliver / iStock

Gallery
Покарайте бъги край оазиса Хуакачина

Разположен е насред перуанската пустиня. Курортът е построен около малко и естествено езеро. Мястото е популярно за туристите, които искат да карат борд по пясъчните дюни.

Guliver / iStock

Gallery
Качете се на ферибот до о-в Сан Хуан

Прекрасните острови по крайбрежието на щата Вашингтон са отлично място за наблюдаване на китове и каране на каяк.

Guliver / iStock

Gallery
Надзърнете в криптата Капучин, намираща се под римска църква

Една от най-страховитите атракции в Италия. Намира се под 400-годишна църква. Тук откриваме скелетите на 3700 тела. Много от стените са украсени с кости, подредени по различни начини.

veleknez / Shutterstock.com

Gallery
Полюбувайте се на невероятните ледници на Свалбард

Това е архипелаг, разположен между Норвегия и Северния полюс. Неговите рибо- и китоловни селища са основна туристическа атракция. Туристите могат да видят бели мечки, елени и различни морски бозайници.

Guliver / iStock

Gallery
Изправете се пред Портите на aда

Почитатели на Данте, внимавайте! Вратата на ада действително съществува. Тя се намира в средата на необитаема пустиня край град Дарваза в Туркменистан.

Земята се отваря в огромна, вечно горяща дупка насред пустинята Каракум. Гледката е особено впечатляваща нощно време, когато червеният кратер  се откроява на фона на пълната тъмнина наоколо с безбройните огнени езици, които се извиват в  безумен танц.

Guliver / iStock

Gallery
Вижте невероятния храм на джайнистите в Ранакпур, Индия

Това е един от най-впечатляващите храмове от този тип. Състои се от над 1140 мраморни колони. И всяка от тях е уникална.

Guliver / iStock

Gallery
Отидете до Сен Пиер и Микелон, Канада

Обитателите на тези цветни острови говорят единствено френски. Градовете тук представляват приятна смесица от френска и канадска култура.

Guliver / iStock

Gallery
Влезте в солната мина Турда в Трансилвания, Румъния

Тя е популярна туристическа атракция от 90-те години на миналия век. Датира от 17. век. В нея откриваме дори въртележка и амфитеатър.

Ovidiu Marian / Shutterstock.com

Gallery
Проверете дали гравитацията работи както трябва край Гравитационния хълм

Ако паркирате колата си в подножието на хълма и поставите скоростния лост в неутрална позиция, тя ще започне да се движи нагоре по него. Сякаш някаква невидима сила започва да придърпва возилото. Реално обаче това е зрителна илюзия. Колата всъщност се движи надолу.

Guliver / iStock

Gallery
Запознайте се с обитателите на резервата Селъс

Намира се в североизточна Танзания. Това е вторият по големина ловен резерват в Африка – с площ от 54 600 км². Почти два пъти по-голям е от Дания. Освен това е сравнително неизследван – едва 20 процента от него са достъпни за туристите.

Claudiovidri / Shutterstock

Gallery
Релаксирайте на плажа в Олудениз

Един от най-често фотографираните плажове по Средиземноморието. Малкото селце в Турция, което го обгръща, е популярна дестинация за парапланери, туристически разходки и каяк.

Guliver / iStock