Остаряването е неизбежен процес, казват, че това е привилегия, отказана на мнозина. То е съпътствано и с някои видими белези – посивяване на косите, бръчки по лицето и т.н. И макар да не можем да го избегнем, можем да го отложим мъничко във времето с помощта на ето тези чудотворни напитки.

1. Кафе

Кофеинът предпазва от хронични възпаления – често срещан проблем с напредването на възрастта; намалява риска от рак на кожата. Изследване, публикувано в European Journal of Cancer Prevention, сочи, че консумацията на една чаша кафе на ден намалява риска от развитие на немеланомен рак на кожата с близо 10%.

2. Плодово смуути с кисело мляко

Не само вкусно, но и много полезно, защото поддържа в норма нивото на кръвната захар – особено ако изберете банани, които са богати на пектин. Също така прави кожата гладка и еластична, за което спомага витамин С.

3. Вино

По принцип знаем, че консумацията на алкохол състарява. Виното обаче е друга работа – в умерени количества, разбира се. То предпазва от заболявания, свързани със стареенето, съществуват доказателства, че може да предотврати или забави развитието на деменция и на болестта на Алцхаймер.

4. Вода

Тъй като над 50% от човешкото тяло се състои от вода, трябва да знаете, че тя е жизненонеобходима. Дехидратацията нарушава правилното функциониране на органите и може да нанесе сериозни поражения на организма, кожата изсъхва и се сбръчква.

5. Чай

Зеленият чай е всепризнат в борбата срещу остаряването, защото е богат на антиоксиданти. Ако редовно консумирате зелен и/или черен чай, бъдете сигурни, че намалявате значително и риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Сок от цвекло

Цвеклото е богато на естествени нитрати, които увеличават притока на кръв  към предната част на мозъка. По този начин значително се намалява рискът от развитие на старческа деменция. От друга страна, антиоксидантите в цвеклото успешно се борят с появата на бръчки.

7. Смуути с бадемово мляко, банани и авокадо

Бадемовото мляко е богато на витамини A, D и Е, които се грижат за здравия вид на кожата. А богатото съдържание на калций и протеини помагат на ноктите и косата да бъдат здрави и еластични. Авокадото е богато на полезни мазнини, които поддържат кожата млада и бляскава.

8. Кокосова вода

Кокосовата вода е богата на минерали и електролити, които играят съществена роля в здравословния метаболизъм. Освен това съдържа специален растителен хормон, наречен цитокинин, който е не само антиканцерогенен, но и подпомага клетъчния растеж.

9. Сок от грейпфрут

Тялото ни има нужда от витамин С, за да произвежда колаген, който увеличава дебелината и еластичността на кожата. Грейпфрутът го съдържа в изобилие, затова една чаша сок от грейпфрут на ден намалява бръчките и поддържа кожата млада и еластична. Тъй като е богат на антиоксидант „ретинол“, грейпфрутът също помага при лечение на кожна пигментация.

10. Сок от алое вера

Сокът от алое вера съдържа редица аминокиселини и хранителни вещества, които стимулират производството на колаген в организма. Антиоксидантите, съдържащи се в него, подпомагат еластичността на кожата.

11. Мляко

Проучванията сочат, че от трийсетте години нататък губим до 1 процент от мускулната си маса всяка година. Мускулната ни сила пък намалява с близо 15 процента на всяко десетилетие. Левцинът – едно от 9-те аминокиселини в човешкото тяло – може да обърне тази тенденция, като подпомага мускулния растеж, заздравяването на рани, както и регулира нивата на кръвната захар в организма.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side