Остаряването е неизбежен процес, казват, че това е привилегия, отказана на мнозина. То е съпътствано и с някои видими белези – посивяване на косите, бръчки по лицето и т.н. И макар да не можем да го избегнем, можем да го отложим мъничко във времето с помощта на ето тези чудотворни напитки.

1. Кафе

Кофеинът предпазва от хронични възпаления – често срещан проблем с напредването на възрастта; намалява риска от рак на кожата. Изследване, публикувано в European Journal of Cancer Prevention, сочи, че консумацията на една чаша кафе на ден намалява риска от развитие на немеланомен рак на кожата с близо 10%.

2. Плодово смуути с кисело мляко

Не само вкусно, но и много полезно, защото поддържа в норма нивото на кръвната захар – особено ако изберете банани, които са богати на пектин. Също така прави кожата гладка и еластична, за което спомага витамин С.

3. Вино

По принцип знаем, че консумацията на алкохол състарява. Виното обаче е друга работа – в умерени количества, разбира се. То предпазва от заболявания, свързани със стареенето, съществуват доказателства, че може да предотврати или забави развитието на деменция и на болестта на Алцхаймер.

4. Вода

Тъй като над 50% от човешкото тяло се състои от вода, трябва да знаете, че тя е жизненонеобходима. Дехидратацията нарушава правилното функциониране на органите и може да нанесе сериозни поражения на организма, кожата изсъхва и се сбръчква.

5. Чай

Зеленият чай е всепризнат в борбата срещу остаряването, защото е богат на антиоксиданти. Ако редовно консумирате зелен и/или черен чай, бъдете сигурни, че намалявате значително и риска от сърдечно-съдови заболявания.