Нашата планета е едно невероятно красиво място, което не престава да ни изненадва със своето разнообразие и жизненост. Тя е дом на великолепни планини, причудливи вулкани, величествени реки, безкрайни пустини и какво ли още не. Въпреки това обаче не трябва да забравяме и опасностите, които природата крие.

Ето защо решихме да ви представим 10 от най-опасните дестинации на Земята. Ако планирате ваканция в най-скоро време, по-добре стойте настрана от тях.

Gallery
Долината на смъртта, САЩ

Ако Земята е нашият дом, то Долината на смъртта е изпепеляващата фурна. Тази забележителна пустиня държи рекорда за най-висока температура, регистрирана някога на планетата – 56,7 градуса по Целзий. Колкото и издръжливи да сте, изгарящото слънце там ще ви изтощи за миг. Без вода можете да оцелеете за не повече от 14 часа.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Национален парк Мадиди, Боливия

На пръв поглед това място е наистина красиво. Всъщност обаче е наистина опасно. Защо? Защото тук се крие най-отровната и агресивна флора на света – и най-малкият контакт с растенията в района ще ви докара сериозни сърбежи, обриви и дори замайване. А ако случайно се порежете или получите дребно нараняване, има опасност да се заразите с тропически паразити.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пустинята Данакил, Еритрея

Едно от най-красивите, но и най-негостоприемните места на планетата. Ландшафтът е толкова необичаен, че прилича на друга планета. Колкото красива, пустинята е и толкова опасна. Може да се опише само с няколко думи – страховити вулкани, езера от сяра, температури, надхвърлящи 50 градуса и за капак – токсичен въздух. В допълнение, в пустинята често се случват и земетресения. Не случайно на това място често казват „Адът на Земята“ или „Депресията Данакил“.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Върх Вашингтон, Ню Хемпшир, САЩ

Ако го наречете дом на най-лошото време на света, едва ли ще сгрешите. На върха вятърът духа с ураганна сила средно 110 дни в годината, което допълнително сваля температурите. На 16 януари 2004 г. тук е регистрирана температура -42° C и постоянни ветрове от 140.8 км/ч, в резултат на което реално усещаната температура е -74.77° C.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Камчатка, Русия

Полуостров Камчатка е своеобразна долина на смъртта. Намира се не далече от прословутата Долина на гейзерите. Високата концентрация на токсични газове в района застрашава живота на всяко същество – растенията и животните умират бързо, а хората започват да се чувстват зле сравнително бързо. Някои дори получават треска или замайване.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пътят на смъртта, Боливия

Пътят е построен от парагвайски затворници по време на войната между Боливия и Парагвай през 1932 година. Наличието на множество остри завои и лошата пътна настилка са причините за ежедневните пътно-транспортни произшествия на 64-километровото трасе. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Между 200 и 300 души загиват всяка година по този път. Първите 20 км от пътя са покрити с асфалт, но след това гладката повърхност изведнъж преминава в чакъл, често покрит и с кал. Няма предпазни мантинели, лентата за движение е една, а на всичкото отгоре и атмосферните условия рядко са благоприятни.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Езерото Натрон, Танзания

Някои го наричат „езерото на смъртта“ или „опустошената земя“. За други е просто граница между Танзания и Кения. Езерото е плитко, солено, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери. Смята се за едно от най-алкалните в света. Водите му изобилстват от големи количества сол, калцинирана сода и магнезий. Заради содата водата на Натрон има изключително високо рН – над 10,5. Това прави възможно калцирането на живите организми. В миналото депозитите от натриев карбонат са използвани за египетската мумификация.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Вулканът Ерта Але, Етиопия

Това е един от най-опасните вулкани на Земята. Дребните земетресения са нещо постоянно в региона. Те довеждат до образуването на множество дълбоки бездни. Една от причините за това е, че в подножието на Ерта Але има две езера от лава. Количеството в тях постоянно се променя, което кара повърхността на Земята да се разтърсва.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Езерото Ниос, Камерун

То е изключително дълбоко и опасно. Разположено е в периферията на вулкан и се намира над джоб от магма, която изпуска достатъчно въглероден диоксид, за да превърне водата във въглеродна киселина. В това езеро има достатъчно въглероден диоксид, за да убие всички живи същества около него.

През 1986 г. езерото Ниос изхвърля голям облак от въглероден диоксид, който задушил 1700 души. След това е поставена тръба, която да отвежда вода от дъното на езерото до повърхността, за да може въглеродния диоксид да се отделя постепенно и в безопасни количества.

Fabian Plock / Shutterstock