Всяка котка е уникална – както на външен вид, така и като характер. Когато обаче повечето хора си мислят за тези невероятни животинчета, те си представят нещо съвсем стандартно. Виждали ли сте някога обаче котка със сгънати уши или къдрава козина?

В следващите редове ще ви представим 10 от най-необикновените породи, на които можете да се натъкнете.

Gallery
Корниш рекс

Корниш рекс са първата известна ни порода котки с къдрава козина – спонтанна мутация, известна като "рекс". Появява се за първи път в графство Корнуол, Англия около 1950 г.

Снимка: Aliaksei Smalenski / Shutterstock

Gallery
Девон рекс

Подобно на корниш рекс и тази порода е с къдрава и много мека козина. Може да бъде срещната с най-различна окраска. Крайниците са стройни и дълги, а тялото – мускулесто със средни размери. Породата се е появила случайно - при кръстосването на мъжки с къдрава козина и женска с права козина през 1960 г. 

Снимка: Veera / Shutterstock

Gallery
Као Мани

Или т.нар. котка с диамантените очи. Рядка порода, която произлиза от Тайланд. От 1999 г. котките Као Мани е можело да бъдат открити само там. Във Великобритания цената на една котка от рядката порода може да достигне 10 хил. паунда.

Снимка: Peefay / Shutterstock

Gallery
Ла перм

Тази порода се появила във ферма в Далас, щата Орегон. Малките котета се раждат съвсем голи, но само след седмици се покриват с гъсти къдрици. Ла Перм се е появила вследствие на генни мутации, но в родината ѝ са намерили друго, мистично обяснение на породата: в района на появата ѝ индианците вярвали във вечно бодърстващата богиня Цагаглалал, чиито статуи напомнят котешка муцуна.

Снимка: Linn Currie / Shutterstock

Gallery
Манчкин

Необичайните зверчета с къси лапички, наречени на името на приказния народ от страната Оз, са се появили като резултат от спонтанна мутация. 

Снимка: otsphoto / Shutterstock

Gallery
Шотландска клепоуха котка

Късокосместата шотландска клепоуха котка е възникнала в резултат на спонтанна мутация в една ферма в Шотландия през 1961 г. Фермерът Уилям Рос забелязал един ден, че сред родените котета едно от тях, което било с подвити уши. В следващите поколения от него се родили още 2 такива котета и станало очевидно, че подвитите уши са доминантен признак, който се предава по наследство.

Снимка: Andrey Tairov / Shutterstock

Gallery
Селкирк рекс или британска дългокосместа котка

Известна още като котката в овча кожа. Получена е в резултат на естествена мутация през 1987 г. На външен вид прилича на ла перм. Разликата е в по-плътната и плюшена коза на селкирк рекса.

Снимка: Cressida studio / Shutterstock

Gallery
Котки сфинкс

Порода котки, създадена през 60-те години на миналия век. Отличава се с липсата на козина, макар че тези животинки не са съвсем безкосмести. Имат косми около ушите и устата, някои имат и мустаци или нежни косъмчета по тялото.

Снимка: Tanee / Shutterstock

Gallery
Украински левкой

Може би най-странната порода котки в този списък. Характеризира се с липса на козина клепнали уши. Среща се в Украйна и Русия, където се отглежда заради необичайния си външен вид.

Снимка: Alexandr Junek Imaging s.r.o. / Shutterstock