През целия юни любителите на астрономическите явления можеха да се насладят на нещо наистина специално – и 5-те планети, които можем да видим с невъоръжено око (Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн) се подредиха на небосвода.

Нещо повече – подредбата им съответства на разстоянието им от Слънцето. Т.е. най-вляво на хоризонта е Меркурий (която се намира средно на около 58 млн. км от нашата звезда), а най-вдясно – Сатурн (средно на около 1,4 млрд. км от Слънцето).

Сега, на 27 юни, и намаляващият лунен полумесец ще се присъедини към този впечатляващ парад – Луната ще се вмести между Венера и Марс.

На 27 юни и Меркурий ще се откроява ясно. Това означава, че ще можете да го разпознаете с лекота и малко по малко да откриете и останалите планети надясно от него. На тази конкретна сутрин и петте планети ще бъдат видими за около час.

Последния път, по който планетите се подреждат точно по този начин, бе през декември 2004 г., а следващото подобно събитие се очаква през 2040 г. Ето защо бихме ви посъветвали да не пропускате настоящото събитие.

Точното разположение на планетите на небосвода ще варира в зависимост от това в кое кътче на света живеете. Въпреки това през целия месец юни всеки ще има шанс да зърне тази сравнително рядка подредба.

Източник: Science Alert