Астрономи създадоха невероятна нова карта на Вселената. Това двуизмерно изображение е резултат от 6-годишен труд.  Проведено в рамките на пекинско-аризонската програма за проучване на небето (BASS) и Спектроскопския инструмент на тъмната енергия (DESI), изследването проправя пътя за ново поколение спектроскопски проучвания на тъмната материя.

Нещо повече - картата е най-голямата по отношение на покритие на небето, чувствителност и общ брой галактики.

Можете да разгледате крайния резултат на този уебсайт.

Картата съдържа 10 трилиона пиксела – еквивалентът на около 833 000 снимки с висока резолюция, направени със смартфон. Създадена е в рамките на наблюдения, извършени в продължение на 1405 нощи от три обсерватории – националната „Пийк“, интерамериканската „Церо Тололо“ и WISE на NASA. Финалният резултат съдържа 1 петабайта данни, което е равно на приблизително 1 млн. гигабайта.

Феноменалното изследване е най-последователното и дълбоко проучване, извършвано някога. И това е само началото. Изследователите ще изберат 35 млн. галактики и 24 млн. квазари от картата и ще измерят точното разстояние до тях. Очаква се някои да се намират на повече от 12 млрд. светлинни години. В рамките на следващите пет години спектроскопският инструмент на тъмната енергия (DESI) ще създаде най-мащабният триизмерен модел на Вселената. Това от своя страна ще ни предостави много по-детайлна картина на галактиките в космоса и степентта, с която вселената се разширява.

Източник: IFLScience