В неделя земното магнитно поле бе ударено от слънчев вятър със скорост над 600 км/с.

Принципно няма нищо твърде притеснително в това – слънчеви бури връхлитат планетата ни и предизвикват впечатляващи полярни сияния постоянно. Странното в случая е, че тази буря е била напълно неочаквана.

„Това събитие не бе в метеорологичната прогноза. Ето защо сиянията, която се образуваха в резултат на нея, бяха изненадващи“, предава SpaceWeather.

Слънчевият вятър се образува, когато поток от заредени с енергия частици и плазма успяват да се измъкнат от гравитационното притегляне на Слънцето и се насочат директно към Земята.

Все още не знаем доста неща за начина, по който работи Слънцето. Смята се обаче, че тези емисии водят началото си от големи и ярки петна по нашата звезда, известни като „коронални дупки“, които учените следят изкъсо от Земята.

Благодарение на факта, че ги наблюдаваме, ние можем да изготвяме космически метеорологични „прогнози“, които не само че ни предупреждават в случаите, в които слънчевите бури и слънчевите изригвания (известни още като коронални изхвърляния на маса) се насочват към нас, но и колко мощни ще бъдат всъщност.

Това обаче не означава, че от време на време не можем да бъдем и изненадани. Както реално се случва и през изминалия уикенд.

В неделя Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) на NASA отчете леки потоци от слънчев вятър, които в рамките на деня се увеличиха значително и неочаквано.

Все още не знаем какво точно е породило образуването на тази слънчева буря. SpaceWeather обаче спекулира, че вероятно това е слънчев вятър от екваториалната дупка в атмосферата на Слънцето, който сме очаквали да удари Земята два дена по-късно.

Или пък става дума за коронално изхвърляне на маса, което просто сме пропуснали.

“През последните дни активното Слънце произвежда толкова много по-малки експлозии, че е изключително лесно да се пропуснат по-бледите коронални изхвърляния на маса, насочили се към Земята“, пише Space Weather.

Към момента на създаването на този материал високоскоростният вятър продължава да връхлита магнитното поле на Земята с около 551,3 км/с (на 9 август към 01:06 ч българско време).

Добрите новини са, че слънчевият вятър не е вреден за нас, тъй като земната атмосфера ни предпазва.

Когато е изключително силен обаче, той може да засегне нашите технологични устройства и да причини проблеми с телекомуникационните сателити (а в някои по-крайни случаи – дори и на електрозахранващите мрежи).

Тези ветрове са класифицирани като умерени G2 слънчеви бури (G1 са най-слабите, а G5 – най-силните).

Източник: Science Alert