За първи път в историята NASA смята, че върви към откриването на планета извън галактиката ни. Космическата агенция съобщи, че телескопът „Чандра“, който е в Космоса от 1999 г. насам, е успял да засече потенциална екзопланета, разположена в спираловидната галактика Месие 51 (M51), наричана още Водовъртеж заради отличителния ѝ профил.

Източник: NASA

За екзопланети се считат обектите извън нашата Слънчева система. В свое изявление от NASA отбелязват, че досега астрономите са откривали такива планети единствено в Млечния път, галактиката, в която е и Земята.

Потенциалнта екзопланетата в Месие 51 се намира на около 28 млн. светлинни години от Земята. Откритието се основава на т.нар. транзити или събития, при които преминаването на една планета пред звезда блокира част от светлината на звездата, в резултат на което се очертават формите на самата планета. Учените изчисляват, че размерите на откритото тяло са близки до тези на Сатурн.

Още данни ще са нужни да се потвърди, че наистина става дума за екзопланета. Едно от предизвикателствата обаче е, че тя няма да мине отново пред звездата си поне през следващите няколко десетилетия.

Източник: Мениджър Нюз