Астрономи откриха черна дупка, чиято маса е едва три Слънца. Това я прави най-малката, откривана някога, предава Ройтерс. Около нея обикаля ярка звезда от вида червен гигант. Те са в двойната звездна система V723 Mon.

Космическият обект с прякора Еднорог се намира на едва 1500 светлинни години (9,5 трлн. км) от нас. За справка - най-близката звезда до Слънчевата система е Проксима Кентавър. Тя е на 4 светлинни години. Уникалността на новооткритата черна дупка е както в относителната й близост до Земята, така и в масата й.

"Името Еднорог й е дадено заради уникалността й, а и защото е в съзвездие, което се нарича така", каза ръководителят на изследването Таринду Ясинге от университета на Охайо. Черните дупки са три категории. Най-малките са като Еднорог - образуват се от разпадането на една звезда. Масата на гигантските свръхмасивни черни дупки като тази в центъра на галактиката ни, която е на 26 000 години от Земята, е четири милиона пъти колкото на Слънцето. Открити са и няколко черни дупки с междинна маса.

Силната гравитация на новооткритата черна дупка променя формата на звездата и тя е по-скоро удължена, отколкото сферична. Именно по този ефект е открита черната дупка.

За разлика от другите черни дупки на орбита около звезда, тази не взима материал от нея. Възможно е да има и по-малка черна дупка - с маса 2,6 пъти колкото Слънцето в друга галактика на около 1000 светлинни години от Земята. Миналата година тя беше описана, но експерти оспориха съществуването й.