Умни завеси намаляват значително сметките

16 септември 2018 г., 23:00
1056

Завесите да реагират на светлина, като автоматично се затварят през лятото, когато слънчевите лъчи са най-силни. Roman Stetsyk / Shutterstock

Учени работят върху нов вид интелигентни завеси, които могат да намалят потреблението на енергия наполовина. Пpоектът на гpупа изследователи от Унивеpситета на Калифоpния в Бъpкли пpедвижда изработени от плат с вградени въглеродни нанотръби завеси да реагират на светлина, като автоматично се затварят през лятото, когато слънчевите лъчи са най-силни. Умните завеси работят без батерии, без електричество, бе операционна система - факт, който може да спести доста на големите офис сгради от гледна точка на енергийните им разходи.

Много енергийноефективни сгради имат инсталирани системи за завеси и сенници, които се активират от светлината и се отварят и затварят в отговор на количеството топлина и светлина през целия ден. Но умните завеси, които се разработват от Университета на Калифорния, са още по-прости, отколкото тези на сега действащите енергоспестяващи системи. Тези интелигентни завеси действат автономно, без да е необходимо инсталирането на сложна система от софуер, сензори и електропреносни съоръжения.

Самите завеси са изработени от въглеродни нанотръби, нанесени слой върху слой, които се свързват с пластмасова поликарбонатна мембрана. Когато светлина се абсорбира от нанотръбите и се превръща в топлина, пластмасовата основа се разширява, което кара завесите да се разгръщат, блокирайки топлината, която влиза през прозореца. Умните пердета вече са доказали, че са много чувствителни и реагират дори при нисък интензитет на светлината, което е обещание за прцизност и най-добра енергийна ефективност.

Изследователите смятат, че оборудването на големи офис сгради с тези интелигентни пердета може да намали сметките за климатизация на наполовина.

Коментари