Ръководството на малко провинциално училище в Арканзас остави зад гърба си традиционните източници на електричество и премина изцяло на възобновяема енергия. 

Образователната институция, която се намира в района на Бейтсвил, е покрила цяло поле със слънчеви панели, в резултат на което е спестила огромно количество пари и дори е повишила заплатите на учителите. От средно 45 000 долара годишно техните възнаграждения са се покачили с до 15 000 долара, което е наистина впечатляващо. На практика това вероятно е първият път, в който спестените от преминаването към възобновяем източник на енергия пари са били използвани директно за повишение на заплати.

Със своите внушителни 1500 панела училището не само че генерира достатъчно енергия за своя училищен окръг, но и продава излишъка на местните електрокомпании. Преди инсталацията сметките на ток за окръга са достигали по около 600 000 долара на година, което е поставяло ръководство в доста затруднена ситуация. Заплатите на учителите са били ниски, а много от тях са били принудени да напуснат. Управлението на окръга, състоящ се от 6 институции, отговорни за 3200 ученици, е било поставено в изключително тежка ситуация заради поради постоянния поток от учители.

След направен одит става ясно, че ако бъде инсталирана модерна енергийна инфраструктура, включително множество слънчеви панели, в рамките на следващите 20 години ще бъдат спестени 2,4 млн. долара. Т.е. това хем ще реши финансовите им проблеми, хем ще намали енергийния отпечатък на региона.

Етп защо през 2017-та едно незползвано поле е превърнато в площ, подохдяща за панелите, а наскоро са инсталирани панели и в предния двор на училището. Притокът на пари превръща институцията от едно от най-ниско платените места в района в едно от най-високите, предава CBS.

Бейтсвил се намира само на 17 мили западно от най-голямата електроцентрала, работеща с въглища в Арканзас. Еколози се надяват, че цялата общност ще последва добрия пример и ще види големите преки ползи от зелената енергия за хората. Освен това по-доброто заплащане означава повече кандидати за работа и по-малко оставки на учители.

Източник: IFLScience