Трите най-големи опасения на Тим Бърнърс-Лий, създателят на световната мрежа, са следните: загуба на контрол над личните данни, разпространението на фалшиви новини и липсата на регулиране на политическите реклами.

За да отбележи 28-ия рожден ден на Интернет той написа отворено писмо, в което дискутира своите опасения и в което пише, че трябва “да се справим с тези проблеми за да разгърне Интернет целия си истински потенциал като инструмент, който свързва цялото човечество”. Ето ключовите пасажи от писмото:

“Социалните мрежи ни показват съдържание, за което те мислят, че ние ще последваме като натиснем линка, което означава, че фалшиви новини, които са изненадващи, шокиращи или задоволяващи нашите крайни възгледи, могат да се разпространят като див пожар.”

“Ние не можем да изберем свободно с кого и колко от личните си данни да споделим – особено с големите компании в Интернет, при които условията за приемане на услугите им са или всичко или нищо, диктувано от тях.”

“Таргетираната реклама позволява на една кампания да каже напълно различни неща на различните аудитории – до степен на пълно противоречие. Това демократично ли е?”

Източник: Science Alert