Искате да допринесете за изследванията на рака на гърдата? Просто си инсталирайте смартфон играта GENIGMA и играйте. Всеки път, когато преборите някой пъзел в нея, вие създавате нови карти, показващи как мутиралите гени вероятно са организирани в раковите клетки.

Тези карти са изключително важни за геномните изследвания на рака. В момента това, което ни липсва, са именно референтни карти. Ето защо като решавате пъзели, вие можете да помогнете за създаването на нови потенциални карти – при това по-ефективно в сравнение с други методи.

GENIGMA е безплатна и е достъпна за iOS и Android на четири различни езика – английски, испански, каталонски и италиански. Тя е дело на изследователите от Центъра за геномна регулация (CRG) и Националния център за анализ на генома (CNAG-CRG). Те, разбира се, са си сътрудничили с професионални гейм разработчици.

За да допринесете за раковите изследвания, трябва да разрешите най-малко 50 пъзела.

„GENIGMA ще анализира решенията на играчите като колектив, а не на индивидуална база, и ще се възползва от креативният им подход, за да открие детерминистични алгоритми“, казват специалистите.

През последните десетилетия стана ясно, че едно от най-големите препятствия пред науката са огромните количества данни, които трябва да бъдат анализирани. Компютрите могат да работят бързо, но често без уменията, характерни за хората. Ето защо проектите с гражданска наука се опитват да запълнят тази празнина.

През следващите 90 дни екипът ще предоставя седмични предизвикателства. Всеки понеделник към играта ще бъдат добавяни нови геномни фрагменти от клетъчната линия T-46D на рака на гърдата.

Първите геномни фрагменти ще бъдат от хромозома 17, който съдържа висок брой свързани с рака на гърдата гени, включително BRCA1. Мутациите на BRCA1 се асоциират с около 40 процента от наследствения рак на гърдата.

„Клетъчните линии са отговорни за откриването на ваксини, химиотерапии за рак или инвитро оплождане при безплодие. Това ги прави един от основните стълбове в съвременната биология – обяснява проф. Марк А. Марти-Реном от ICREA. – Липсата на геномни референтни карти обаче ограничава настоящия научен прогрес. Все едно да караме хората да се ориентират в съвременните градове с карти от миналото.  С помощта на други хора ние можем да обновим тези карти, а това от своя страна ще ни позволи да направим бърз прогрес в сферата на раковите изследвания.“

Източник: IFLScience