Петте най-зловещи начина, по които големите компании ви гледат

13 март 2018 г., 11:20
1285

jamesteohart / Shutterstock

Ключът към продажбата на един продукт е да познаваш добре клиента си. Като цяло, това е игра на рулетка за повечето рекламодатели, които са изправени пред чудовищната задача да убедят хората да купят нещо, за чието съществуване допреди 10 минути те не са и подозирали.

Ерата на новите технологии обаче започна напоследък да бълва инструменти, които позволяват на корпорациите да опознаят потребителите си по-добре от собствените си семейства. Дали ще намерите следните тенденции за зловещи зависи от много неща – възраст, потребителски навици и, разбира се, от коя страна на сделката сте застанали. Вероятно следващото поколение няма да намери нищо странно в...

5. Телевизорите, които ви показват реклами въз основа на това, което правите на канапето

Помните ли дните, когато можехте да си гледате телевизия, без да имате усещането, че телевизорът също ви зяпа като някоя от онези картини с изрязани дупки на мястото на очите? Изглежда тези дни скоро ще останат в миналото, тъй като няколко компании вече предлагат нови продукти, които ви следят, докато гледате в екрана – и под „следят” нямаме предвид „програмите, които предпочитате”, а буквално ви гледат какво правите, докато зяпате телевизия.

Така Verizon патентова нова кутия за кабелна телевизия, която използва инфрачервени камери и микрофони, за да следи какви ги вършите, докато тече „Теория на големия взрив”. Според данните на патента кутията е програмирана да следи за конкретни дейности като говорене, смях, пеене и свирене на инструмент. След това тя ще ви покаже реклами, базирани на онова, което правите в момента. Например, ако се гушите в любимия на дивана, Verizon ще ви предложи реклами за цветя, романтични почивки, презервативи и нежна музика.

Устройството ще може дори да следи какво ядете и пиете и да редактира рекламното ви изживяване според вкусовете ви. Ако пиете Pepsi, то ще ви покаже клип на напитката.

Това дори не е нова идея. През 2010 г. Microsoft подаде молба за патент на технология, която сканира имейли, есемеси и историята на браузъра, и в същото време записва израженията на лицето ви и това, което говорите, с помощта на уеб камера или Kinect, за да определи емоционалното ви състояние. След това ви показва реклами, които отговарят на настроението ви. Intel пък създаде устройство, което не само персонализира рекламното съдържание, но и определя кои тв програми да ви покаже въз основа на информацията, събрана с камери.

Страници

Ключови думи:
Коментари