Обсъждането на климатичните промени продължава от десетилетия като в центъра на проблема е как да се намалят индустрилните емисии на въглероден двуокис.

Една от последните иновации е молекулния лист. Лианг-Ши Ли от университета в Индиана и международен екип от учени откриха нов начин, по който могат да рециклират въглеродния двуокис от атмосферата на Земята.

С използването на светлина и електричество тази молекула, създадена от екипа, може да превърне въглеродния двуокис във въглероден моноксид, който може да бъде използван като гориво. Според учените молекулният лист е най-ефективния метод за редуцирането на въглеродния двуокис до момента.

Молекулата има нано-графен структура с тъмен цвят, която абсорбира големи количества слънчева светлина. Енергията от слънцето се използва от рениевата й част за да превърне въглеродния двуокис във въглероден моноксид.

Молекулния лист може да помогне да се справим със парниковия ефект. Повечето от учените са съгласни, че парникови газове, отделени от индустриите на човека, са увеличили значително темпертурата на Земята за последните 50 години. 

Източник: Science Alert