Ако по време на извънредното положение сте живели пред екраните, хиперсвързани с офиса чрез работата в обща мрежа или чат с шефа и колегите, без възможност да излезете от вкъщи, а мобилният ви телефон се е превърнал почти в продължение на ръцете ви, значи имате нужда от дигитален детокс - термин, отнасящ се за отдалечаване от технологиите за известно време.

"Говорим за определен период от време, в който човек доброволно контролира и изключва използването на смартфони, персонални компютри или лаптопи. Има и въздържане от използването на социални мрежи и приложения, които отнемат или „открадват“ нашето внимание и време по непродуктивен начин", разказа пред abc.es психологът Селестино Гонсалес-Фернандес, изследовател и специалист по психология и технологии. По същия начин експертът коментира, че дигиталният детокс цели здравословното управление на свободното време, подобряването на качеството на свободното време и избягването на състояния на стрес и умора, породени от използването на технологиите.

Защо се нуждаем от цифров детокс?

Психологът си спомня, че въпреки че винаги е положително да се извърши дигитален детокс, използването на технология само по себе си не е отрицателно, и ако се използва отговорно, то ни помага и улеснява в много задачи.

"Проблемът обаче идва от прекомерната й употреба. Това е моментът, в който тя отрицателно се намесва в качеството ни на живот и здравето ни като цяло", посочва Фернандес. 

Въпреки че всяко време може да бъде подходящо за обсъждане на дигитален детокс, лятото и ваканцията се представят като идеални реално да пристъпим към дайствие. Но нека не забравяме, че ключът към правилното му изпълнение не е времето, а осъзнаването, че трябва да го направим.

Нещо повече, тук не става въпрос да оставите мобилния си телефон вкъщи, докато пътувате, а по-скоро да управлявате употребата му по разумен начин. Например, да ограничите употребата на телефона или компютъра до определени часове от дененощието, които постепенно да увеличавате. А една от важните стъпки е да забравите да проверите работния имейл, обяснява психологът. Въпреки че звучи клише, целта на това начинание е да фокусирате вниманието си към настоящия момент и да се насладите на празниците.

"Ще можете да съсредоточите вниманието си върху ситуации, хоби или занимания, които сте пренебрегвали като четете книга или да се наслаждавате на разговорите лице в лице с любим човек или добър човек приятел", пояснява той.

Как да си направим дигитален детокс

Психологът Селестино Гонсалес-Фернандес представя списък с практически съвети за провеждане на успешен цифров детокс:

  • Определете точни часове за използване на електронни устройства, социални мрежи и имейли. 
  • Практикувайте техники за релаксация и медитация, които да ви помагат да облекчите състоянията на безпокойство, породени от нуждата от използване на тези устройства, които можете да усетите при стартиране на дигитален детокс. 
  • Потърсете социална подкрепа от семейството, партньорите или приятелите, които да се присъединят към вашата кауза за дигитален детокс и да се мотивирате взаимно. 
  • Помислете за времето, което прекарваме със смартфона и си дайте сметка дали той наистина е толкова необходим в живота ви. 

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова / Мениджър Нюз