След грандиозното откриване на тазгодишното издание на Webit.Festival програмата на най-голямото събитие за дигитална икономика и технологии в региона продължи със серия от интересни лекции на няколко паралелни сцени.

На “Синята сцена” на Webit световноизвестният експерт по маркетинг и медии Игор Бойкер обясни на международната публика защо смята, че интелектът е способността да се адаптираме към промени. Той сподели своите виждания за това какъв път трябва да поеме Европа, за да поеме лидерската позиция в дигиталната икономика и да изгради екосистеми на съдействие.

Президентът и изпълнителен директор на TELUS International Джефри Пюрит говори за това как световните корпорации поддържат близък контакт с потребителите си в епохата на дигиталните преживявания на клиента.

Вицерепрезидентът и ръководител на глобалната иновационна политика и комуникации на Amazon Пол Майсенер обясни защо трайните иновации имат нужда от целенасочена мисия и работен процес. Той описа иновациите, експериментите и провалите през призмата на Amazon и даде ценни съвети за това как бизнесите могат да продължат да са иновативни, докато разширяват дейността си.

Водещият дизайнер на SAP Мартин Везовски говори за сливащите се роли на иноваторите и дизайнерите през следващите години. Те се трансформират по-бързо от всякога и преминават към системен дизайн на всичко, включително социални и политически системи.

Световноизвестният хирург и основател на Virtual Medics & Medical Realities проф. Шафи Ахмед разказа за навлизането на виртуалната реалност в обучението на хирурзите по света. През 2014 г. той влезе в заглавията на световните медии, излъчвайки на живо операция чрез Google Glass. Стриймът му беше гледан от 14 000 студенти по медицина в 132 държави.

Конференцията за Умни градове (Smart Cities Summit) в рамките на Webit беше открита от кмета на София Йорданка Фандъкова, която е и неин официален патрон. По-късно кметовете на Бургас, Стара Загора, Пловдив, Ловеч, Варна и Габрово се включиха в открита дискусия за добрите примери за интегриране на технологии в градските си системи. В нея взеха участие и зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов и главният архитект на София Здравко Здравков.

В панелната дискусия за умна администрация участваха кметът на Мостар Любо Бешлич, общинският съветник на Рим и ръководител на програмата Roma Semplice проф. Флавия Марзано, председателят на Агенцията за развитието на Париж Ермано Санчес и комуникационният ръководител на агенцията Smart City Wien Бригит Гинцлер. Модератор на дискусията беше Дончо Барбалов.

Управляващият директор за умни градове на Cisco Systems Амр Салем изнесе статистически данни за очакваните пазарни възможности за $1.5 трилиона, които интегрирането на умни технологии ще отвори през следващите няколко години.

Главният стратег за преход към енергетика от ново поколение на Alliander Манон Жюте отчете резултатите на Парижкото климатично споразумение върху употребата на изкопаеми горива. Тя разказа за плановете на Амстердам да инсталира фотоволтаичен панел за всеки гражданин.

По време на конференцията за Дигитална трансформация (Digital Transformation Summit) основателят на Skyscanner Гарет Уилямс говори за автоматизацията на системите за търсене на информация в дигиталния свят. Неговата компания се оценява на повече от 3.5 милиона лева и е водеща платформа за сравняване на информация за полети, хотели и автомобили под наем.

По време на конференцията за Маркетинг и иновации (Marketing & Innovation Summit) световният директор “Развлечения” на Telegraph Media Group Денис Паркинсън говори за създаването на преживяване за потребителя, чрез творческо съдържание. Нейната лекция на сцената засегна въпросите, свързани с баланса между ангажиране на публиката и мащаби на продукцията.

Ръководителят на отдела за електронна търговия на Philips Lighting Денис Ван Хеезик обясни процесите на дигитална трансформация в компанията си и как те повишават способнистите ѝ за използване на методи от дигиталния маркетинг.

Междувременно, на “Червената сцена” на фестивала изпълнителният директор на TransferWise Кристо Каарман говори за това как технологиите ще променят начина, по който съхраняваме, инвестираме и трансферираме пари между хора и бизнеси.

Глобалният ръководител на финансовите технологии в ING Group Беноа Легранд говори за дигиталната трансформация като цяло и за начините, по които световната финансова институция, за която работи, се справя с предизвикателството да постави иновациите в основата на работата си.

Водещият експерт по киберсигурност на McAfee Радж Самани обясни какво трябва да предприемем, за да избегнем сценария, в който светът е държан като заложник от група хакери.

Софтуерният архитект на Google Васил Денчев изнесе лекция за основната мисия на изкуствения интелект - автоматични и точни прогнози на редица задачи с практическо приложение. В момента експертите на Google работят по изграждането на хардуер за квантови изчисления, който да превърне теориите за бъдещето в реалност.