Предстоят дълги празници и много се отправят на път, естстествено заедно с децата. Бъдете разумни, ако пътувате с новородено. Предупреждение към родители за опасността от продължително возене на бебето в столчето в кола отправя екипът на д-р Питър Флеминг от Университета в Бристол. Според него бебето не бива да пътува в тази позиция в колата повече от 30 минути.

Аргументите
Необходимостта да се ограничи времето за престой в столчето се диктува от това, че мускулите на бебето все още не са достатъчно укрепнали. И, когато се вози в автомобила, заради движението и инерционните сили, се налагат допълнителни усилия, за да може да задържи главичката си. Така мускулите на шията се пренатоварват. И тези усилия могат да доведат до задушаване.

„За да гарантираме безопасност, бебето трябва да се вози в колата, като се спазват всички съвременни изисквания. За най-малките обаче пътешествието не бива да продължава повече от половин час“, обяснява д-р Флеминг.

Специалистите съветват, ако ви се налага да пътувате в колата с бебето по-продължително време, да спирате по-често. През време на почивките да вземате кърмачето на ръце.
Другият съвет е по време на път до столчето на бебето винаги да седи възрастен, за да следи постоянно как се чувства то и дали диша равномерно.

Новите родители