Екип от китайски учени е проектирал иновационен микрочип за изкуствен интелект (ИИ), базиран на фотониката вместо на традиционните електронни транзистори, съобщава Синхуа.

Новият чип проправя пътя на фотонните компютри и на ефективни приложения на ИИ в реалния свят. Фoтoнният кoмпютъp изпoлзвa cвeтлинa вмecтo eлeктpичecтвo пoдoбнo нa нaчинa, пo кoйтo oптичнитe кaбeли зaмeниxa мeднитe пpoвoдници в кoмпютъpнитe мpeжи. Cвeтлинaтa имa гoлям инфopмaциoнeн кaпaцитeт и мoжe дa пpexвъpля дaнни пo-бъpзo и пo-дaлeчe oт eлeктpичecтвoтo.

Бързото развитие на изкуствения интелект налага строги изисквания спрямо енергийна ефективност и скоростта на компютрите от следващо поколение. Фотонните компютри показват голям потенциал за постигане на превъзходни скорости на обработка и висока енергийна ефективност. Смята се, че това е компютърната парадигма от следващо поколение, която може да реши предизвикателствата пред ИИ по отношение на капацитета и потреблението на енергия.

В изследването, публикувано в петък в списание Science, се съобщава за широколентов фотонен чип, придружен от оптична компютърна архитектура, наречена „Тайчъ“ (Taichi).

Разработена от изследователи от университета Цинхуа, „Тайчъ“ може да решава усъвършенствани задачи на ИИ с голям компютърен капацитет и висока енергийна ефективност, пише БТА. С помощта на широколентовия интерференционно-дифракционно-хибриден фотонен чип за изкуствен интелект мащабът на мрежата е ефективно увеличен до ниво милиарди неврони, което поддържа различни усъвършенствани задачи на AGI (Изкуствен общ интелект).

„Тайчъ“ е постигнала висока точност при сложни задачи за класификация, като например дейтасет ImageNet със 100 категории и Omniglot с 1 623 категории. Според проучването новата архитектура е способна да изпълнява и задачи с висока степен на достоверност, като композиране на музика и генериране на стилизирани картини.

Освен това е реализирана енергийна ефективност от 160 тера-операции в секунда на ват, което е значително подобрение на ефективността в сравнение с настоящите фотонни интегрални схеми и два порядъка над традиционните чипове, казва Фан Лу от Университета Цинхуа, автор на научната публикация.