Идеята за невидимост винаги е гъделичкала човешката фантазия. И колкото и да изглежда невероятно, тя все пак се превърна в реалност благодарение на технологичния напредък през последните години.

Най-новото изобретение в това отношение се казва Quantum Stealth и е дело на Hyperstealth – канадска компания за изработка на камуфлаж. Материалът е тънък като хартия, евтин и не се захранва от електричество. Въпреки че не работи толкова добре, колкото мантията невидимка на Хари Потър например, щитът се справя прилично и е доста объркващо да гледаш директно в него.

Материалът използва подход, който е добре известен - лентикулярните лещи. Ако сте виждали някоя от онези картинки, които изглеждат триизмерни под определен ъгъл на гледане, значи сте виждали технологията.

Общо взето материалът може да пречупи светлината по такъв начин, че да се виждат предмети, разположени само много близо или много далече, така че предмет или човек, поставен зад материала на определено разстояние, става невидим. Материалът има широк диапазон на обхват и пречупва светлина от ултравиолетовия до инфрачервения диапазон. Като се има предвид ниската резолюция на камерите, които работят извън видимата част на спектъра, ефектът става много по-засилен и забележим, когато материалът се наблюдава през тях. 

Тъй като материалът не се влияе от цветовете, които трябва да скрие (а от фона), наблюдателят може да зебележи, че зад него има нещо скрито. Формата на обекта обаче е неясна и без детайли. Впечатляващо, нали?

Източник: IFLScience