Бавният интернет пречи, дразни и изнервя. Знаем, че времето ви е ценно, затова предлагаме да се възползвате от следните няколко практични трика.

Как да направя мобилния интернет по-бърз?

 • Изчистете кеша на телефона си

Когато кеш паметта се напълни, всички функции се забавят – включително и интернет връзката. Как да отстраните излишната кеширана информация зависи от устройството, което използвате, но в повечето случаи трябва да отидете на Настроики > Приложения. За всяко приложение поотделно ще можете да видите повече информация и бутон „Изчисти кеша“. Може да свалите и приложение, с което да изчистите всичко наведнъж.

 • Махнете всички ненужни приложения

Всички тези приложения, които почти не използвате, забавят интернет връзката ви. По-добре е да махнете всички джаджи и отворени екрани, от които нямате нужда в момента. Дори да работят във фонов режим, е консумират значително количество трафик.

 • Настройте браузъра на текстов режим

Ако в дадения момент нямате нужда от изображения, а единствено от текстова информация, отворете настройките на браузъра си и изберете режим Text Only. Ще видите колко по-бързо ще се зареждат страниците.

 • Сменете браузъра

Изборът на уеб браузър има значение за скоростта на интернет връзката ви. Някои работят доста по-бързо от други.

 • Проверете настройките на мрежата

Отидете в Настройки > Мобилни данни. Името на това меню варира в зависимост от устройството. Трябва да уверите, че типът мрежа е оптималният избран от вас, а е не ограничен до 2G или 3G, ако имате възможност да използвате 4G. Трябва да сте сигурни, че е активирана най-добрата опция, с която разполагате.

Как да направите интернет връзката на компютъра си по-бърза?

 • Изберете добро място за рутера и намалете разстоянието между него и лаптопа

Слабият WiFi сигнал е основната причина за по-бавната връзка на вашия лаптоп. Най-доброто място за рутера е близо до центъра на дома, на стената или върху висок рафт. Уверете се, че е поставен възможно най-далеч от съседските рутери, електозахранващи кабели, безжични телефони, компютърни кабели, микровълнови печки, бебекамери и халогенни лампи. Всички те могат да попречат на радио сигнала.

 • Сканирайте за вируси поне веднъж седмично

Вирусите не само правят компютъра ви уязвим към различни заплахи и изтичане на ценна информация, но намаляват и скоростта на интернет връзката ви.

 • Оптимизирайте кеша

Браузърът съхранява данните от сайтовете, които посещавате, за да ги зарежда по-бързо в бъдеще, но претрупаният кеш има по-скоро отрицателен ефект върху работата на браузъра ви.

 • Изключете всички актуализации, които не ви трябват в момента

Интернет скоростта често намалява заради работата на други програми, особено когато се ъпдейтват нови версии. Изключвайте всичко, което не използвате в момента.

 • Блокирайте рекламите на сайтовете

Използвайте програма за блокиране на рекламите, за да скриете нежеланите линкове и банери. Този тип данни съставят до 70 % от състава на всяка страница. Ненужно е да казваме, че това намалява интернет скоростта. Може да повечето реклами и от настройките на антивирусната си програма.

 • Уверете се, че WiFi мрежата ви е защитена

Когато използвате WiFi, скоростта се споделя между всички, които използват мрежата. Ако 20 души използват мрежата ви, а скоростта е 20 мегабита в секунда, всеки ще използва само по 1 мегабит. Затова не оставяйте домашната си мрежа без парола.

Източник: Bright Side