Имате ли Андроид устройство? Ако да, то тогава вие сте сред онези милиони потребители, чиито смартфони тайно събират данни за местоположението ви и впоследствие ги препращат към "Гугъл" - авторите на въпросната операционна система.

Компанията бе “уловена” да събира тази информация преди около 11 месеца, но това, което е особено забележително е, че устройствата препращат данните за вашето местоположение дори тогава, когато услугата не е активирана софтуерно.

За да се препредадат данните, не е необходимо да включвате каквато и да било апликация, да изберете иконката за GPS позициониране или дори да вкарате сим картата в гнездото й. Единственото необходимо условие е Андроид устройството да бъде включено в интернет. Разследването на компанията "Кварц" е установило, че устройствата събират адресите на близкостоящите клетъчни кули. Тези данни могат да бъдат използвани за т.н. клетъчна триангулация – техника, която се използва, за да се установи местоположението на мобилен телефон, въз основа на анализ на данните от три близкостоящи клетъчни кули.

The Hacker News