Учени откриха нов начин да превърнат материала-чудо в един изключително мощен суперпроводник, който може да пренася електричество със нулево съпротивление.

Графенът е новият лидер на технологичната сцена на материалите: с дебелина само един атом, той е по-силен от стоманата, по-твърд от диаманта и е невероятно гъвкав.

Миналата година стана дори още по-невероятен, след като учени намериха начин да отключат неговите отдавна подозирани способности за суперпроводимост.

За първи път сега учени показаха, че могат да получат нов тип суперпроводимост като просто поставят графена в контакт с други суперпроводници.

Суперпроводимостта наистина е изключително свойство, дори и за материал, “надарен” като графена. Обикновените проводници като сребро и мед са много добри в пренасянето на електрически ток, но електроните, които пътуват през тях, винаги се отклоняват и губят скорост от дефекти в материала, като губят от енергията си.

Но в суперпроводящите материали електроните се подреждат и се движат през материала като един, без да губят енергия от триенето.  А това е изключително важно, защото ще доведе до много по-ефективни електронни уреди и електрически мрежи. В момента електрическите компании губят около 7% от пренасянето на енергията заради съпротивлението на мрежата. 

Източник: Science Alert