Заради световната епидемия от коронавирус театралните салони са затворени вече две седмици, но по случай 27 март – Международния ден на театъра, по цял свят ще се излъчват постановки онлайн. България не прави изключение.

В своя канал в YouTube театър „София” ни кани гледаме запис на 100-тното представление на „Парижката Света Богородица” по Виктор Юго:

Спектакълът на Лилия Абаджиева печели „Икар” за майсторско техническо осъществяване, а в ролите са Пламен Манасиев, Калин Врачански, Симона Халачева, Силвия Петкова и др. Видеозаписът е направен на 3 април 2019 г., когато е изиграно последното представление на “Парижката Света Богородица” пред публика. Спектакълът ще бъде достъпен за гледане от 19 ч. на 27 март. Видеозаписът ще остане активен за гледане в продължение на 48 часа, а след това ще бъде изтрит. От театъра предупреждават, че пиесата не е подходяща за лица под 14 години.

Младежкият театър “Николай Бинев” ни кани да бъдем заедно във виртуалния му салон с архивен запис на спектакъла “Кола Брьонон”. Линк към представлението ще бъде публикуван в 18:45 ч. на фейсбук страницата на театъра.

“Кола Брьонон” е могъщ „летопис на чумавото време“ – едва ли има по-подходящ текст за времето, в което живеем като заложници на своите надежди и страхове. Как да минем през бедствието – като страхливци или като героя на Ромен Ролан, който се среща с чумата в средата на живота си и избира да не съжалява за нищо, оставайки свободолюбив, присмехулен, ревниво пазещ своите човешки права. Режисьор и автор на драматизацията е Владимир Люцканов, а в ролите са Малин Кръстев, Станка Калчева, Искра Донова, Герасим Георгиев – Геро, Силвия Лулчева, Николай Урумов, Стефан Мавродиев и др.

Шуменският драматично-куклен театър „Васил Друмев“ също се разписва в онлайн честването с цели две представления.

Първото е за най-малките любители на театъра – „Рошльо и комините“ от Кина Къдрева с режисьор Таня Евтимова. В 11:00 часа сутринта на Фейсбук страницата на театъра е публикуван линк към записа на представлението. В 19:00 часа пък ще започне „Нирвана” от Константин Илиев с режисьор Максима Боева. Линковете към двата спектакъла ще бъдат активни 12 часа.